Sanal İznik Ultra’nın özeti, ben 166km’yi nasıl koşacağım ve TOHUM OTİZM Vakfı için bağış kampanyam üstüne yazdım.

2020 yılı Covid-19 salgını ile malumunuz pek garip bir sene. Esasında sene diğerleri ile aynı ama biraz virüsten, biraz toplumların ve bireylerin virüse tepkisinden ( ya da tepkisizliğinden) yaşamlarımız perişan, bir çoğumuz gariban olduk. Koşu dünyası, yarışlar, organizatörler ve yarışmalara katılan yarışmacılar bu süreçten oldukça etkilendiler. Öncelikle, koşunun (saydıklarım dışında kalanlar da dahil) bütün paydaşları umarım bu zor günleri sağlıkla, dayanışmayla, koşarak ve gelişerek atlatır, atlatırız.

İznik Ultra 2020’de önce ertelendi, sonra maalesef iptal oldu. Detayları yarış sayfasında detaylı yazıldı, buradan okuyabilirsiniz. Gerçek yarış iptal olunca, Sanal İznik Ultra ile hareketsiz geçirmeyelim dedik yılı. Kendim de sanal koşuya İznik Gölü çevresinde, 160K parkurunu parçalı koşarak katılmaya karar verdim. Biraz aşağıda yaptığım planı paylaşmak istedim. Ne çok müthiş, ne de tarihe iz bırakacak bir koşu. Benim kendi güncel antrenman durumum için zorlu, bir o kadar da başarması kıymetli. Moral güce normalden fazla ihtiyacım var ve bu planı başararak kendime ilham vermeyi umuyorum. Hepimizin kendinden ilham alması (öz-ilham, özgüven) önemli. Kim bilir, belki bu yazı ve proje başka birilerine de ilham verir. Önce Sanal İznik Ultra nedir ona bakalım.

Sanal İznik Ultra biraz değişik. Bu sanal yarış ( virtual race) dünyadaki birçok sanal koşudan farklı: sadece mesafe koşmanız yeterli değil, o mesafe yanında koşacağınız parkurun ITRA (tamamına yakın) yükseklik kazanımı tırmanmanız veya buna denk ek mesafe koşmanız gerekli. Örneğin; 35K parkuru için 36km koşmanız yeterli değil, ya bu sırada 1000m’den fazla tırmanmalısınız ya da 1000 / 100 = 10km daha fazla koşmalısınız.

Yükseklik değerlerini sağlıklı ve her koşan için hakkaniyetli alabilmek için, koşunun Polar, Garmin veya Suunto cihazlar ile veya ücretsiz bir cep telefonu uygulaması olan STRAVA ile kaydedilmesi zorunlu tutuldu.

3. önemli konuda yarışı koşma ve kayıtları göndermekle ilgili: Yarışı bitirmek için koşuların 14-15-16-17 Ağustos tarihlerinde yapılması gerekli. Her parkur için aynı gün veya peş peşe günlerde mesafesine göre birden fazla koşu yapmak mümkün.

Bunların hepsi SANAL İZNİK ULTRA sayfasında detaylı olarak var, gelişmelerle güncelleniyorlar. Mesela bazı çekiliş ve ödüller de geliyor. Lütfen oradan takip edin, buradan da kayıt olun.

Sanal koşu için bunca detay, güçlü gerekli mi? Bir sanal yarış için neden bunlar? İznik Ultra’nın kendisi iklimi, parkuru ile meşakkatli olmuştur. Katılanlar çini madalyaları almak için az uğraşmadılar. Adında ‘İznik Ultra’ yazan bir sanal yarışın da genel geçer olmamasını düşündük. Koşanlara, koşamayanlara saygılı olmak lazım. Gerçek koşuda ve sanal koşuda.

Caner’in Sanal İznik Ultra koşusu: 160K

İznik Ultra parkurunu parça parça koştum, yürüdüm. Bazı bölümleri defalarca koştum. Ama yarış günü sadece 1 kez, 2016 yılındaki 50K parkuruna katılabildim. Organizasyondan daha fazla ayrılamadım. Bu yıl göl çevresinde uzun bir koşu yapmak için iyi bir fırsat, işler güçler de azken. Gölü tam dönmek, yıllardır hayalim. Bir kaç yıldır, İznik Ultra rotasını konaklamalı bir uzun mesafe yürüyüş rotası olarak nasıl yıl boyunca üstünde hareket edilebilir hale getirebiliriz diye düşünüyordum. Kağıt üstündekini sahada denemek gerekli. Bu ikisini birleştirince, parça parça koşma fikri ana hatlarını belirledi. Daha sonra koşu mola/kamp/konaklama planı yapmaya başladım. Ortaya 3 günde 5 etaplı bir plan çıktı:

Evdeki Hesap. Parkurda gerçekleşen yazının sonunda.

 

Neden 5 etap? Her seferinde 40km’den daha uzun koşmayı riskli gördüm. Vücudumu tanıyorum ve mevcut antrenman durumum için fazlası kırıcı olur. 4-6 saat yönetmesi, önlem alması, toparlanması görece kolay etaplar. Üstelik ana kamp-konaklama noktaları için de ideal konumlara denk geliyor. İlk gün 40km, 2. gün 80km son gün 45km yol almayı planladım.

Neden 3 gün? Organizasyon ‘Sanal 160K: 4 gün içinde ardışık en fazla 6 ayrı etkinlikte en az 166km mesafe ve 4600m tırmanış veya 212 km-efor ‘ tanımı yapmış:)) Yarışa kendi saatinde başlamak da hoş, ama öncelikle Keramet Ilıcası yanındaki Anatolia pansiyonda gece geçirerek avantaj kullanmak istedim. Örnekköy’de gece konaklamak çadırda kalmayı veya rotadan bir tesise (belki Ançayırı – Familia Motel) uzaklaşmayı gerektirecekti. Hem etap hem de gün sayısını 1’er eksik planlayarak rezervli yola çıkmak bir şeyler ters gittiğinde yedekleri kullanmaya imkan verir. Evdeki hesap çarşıya uymazsa da diskalifiye olmadan tamamlayabilirim.

Plan ne kadar katı? Minare gibi değil, selvi gibi doğru olmak lazım ultra maratonlarda. Hava sıcaklığına ve vücut durumuma göre başlama saatlerini 1 saat ileri geri alabilirim. Rotanın en zor ve uzun günü Müşküle’de nasıl ve kaçta biteceğine göre, ertesi sabah çıkış saatimi öteleyebilir veya bir gün uzatabilirim. Yokuş yukarı sıklıkla yürüyeceğim, umarım düz ve yokuş aşağıları da sürekli koşabilirim. Sağlıkla bitirmek öncelikli hedef.

Etaplarda lojistik nasıl?

Bu planı bir destek ekibi araçla kamp alanları ve aksilik olmazsa belirlediğimiz ikmal alanlarına gelecek şekilde yaptım. Yani ben İznik Ultra yarışındakine benzer kısmi yeterlilik malzemelerini sırtımda-belimde taşıyacak, taşıdıklarımla beslenip içecek, basit acil durumları bertaraf edecek ekipman ve tabii ki iletişim için telefon taşıyacağım. Rotada varsa önceki seneden kalan işaretler olacağı için GPS izini ve bir de basılı haritayı hazırda tutacağım. Fener ile koşmam gereken etaplarda Petzl Swift veya Nao kafa lambası kullanacağım.

Etap 1: Konaklama: Anatolia Pansiyon, kamp gündüzden kurulur veya oda kiralanır. İkmal: Boyalıca sahil (KN noktasında).

Etap 2: Konaklama: Örnekköy’de spor tesisi ile restaurant arasına çadır & hamak kurulur. İkmal: Üreğil köy meydanı

Etap 3: Konaklama: Müşküle girişi veya çıkışında çadır kamp. köy evinde konaklama da olası. İkmal: Sölöz, Narlıca merkezleri. Narlıca sonrası karanlık.

Etap 4: Konaklama: Derbent çeşmelerde veya Derbent öncesi Dibekkaya mvk. kamp & Hamak. İkmal yok. İzleme olacaksa Hisartepe, Süleymaniye, Kirazlıyayla

Etap 5: İkmal: Çamdibi. Varış sonrası göl kenarı veya Derbent’e dönüş.

Unutmadan, bu kişisel bir koşu. Bu sebeple sağlık tedbirlerini kişisel ilk yardım çantası ile alacağız.

Yalnız mı koşacağım? Hayır, ufak ve tanıdık bir ekip hareket edeceğiz. TeamRun.Bo’dan Bike, İzmir’den Ufuk ve henüz kesinleşmemiş birkaç kişi etap etap veya kısmi olarak eşlik edecekler. Bir kaç yakınımız da araçla kamp ve ikmal lojistiğini sağlayacak. Rota üstünde o hafta sonu koşmak isteyecek kişiler olduğunu sanıyorum. Etap ve zaman taslaklarını paylaşıyorum ki kamp alanlarında yoğunluk yapmadan herkes kendi planını uygulasın. İlk ve son etaba katılım sıkıntı yaratmayabilir.

Siz de koşmak isterseniz, gelin koşun. Ama lütfen kendi ekibinizi, planınızı ve lojistiğinizi yapın. Kendinize yetin. Bu tip koşularda her koşucunun hızı, ihtiyacı farklıdır, her ekip de kendi yağında kavrulabilmeli. Bu bir organizasyon değil, parkur bu sene işaretli değil. Mevsim itibarıyla tarım ilerledi, bitki örtüsü yer yer sürpriz olabilir. Hava sıcak, su kaynakları az. Kamp kuracağınız yerlerde köylünün arazisinde olacaksanız mutlaka izin alın. Zaten temiz kampçı ve doğayı koruyan koşucusunuz. Sağlık çantalarınız (arabadaki ve koşucunun üstündeki ufak olan) önemli, Orhangazi ve İznik’te devlet hastaneleri var. Sadece koşmayı değil; dinlenmeyi, beslenmeyi, toparlanmayı planlayın. Amaç sağlık. Amaç hayatımızı daha kaliteli ve keyifli yapmak.

Yerel Sosyal Fayda: Parkurda koşacaksanız, İznik’e gelecekseniz yerel alışveriş yapmayı ihmal etmeyin. Müşküle köyünde İbrahim Tektaş, Çamdibi Köyü’nde vizyoner muhtar Halil Küçüker İznik Ultra’ya destek veren, köyleri kalkınsın isteyen vatandaşlar. Bu iki güzel köydeki yerel ürünlere ulaşmanızı sağlarlar. Bu arada Çamdibi’nde kamp yapıp Derbent rotasını koşmak da çok güzel plan olur.

 

TOHUM Otizm Vakfı ve Sosyal Sorumluluk Faydası:

tohum otizm logo

İznik Ultra’nın neredeyse en başından beri Tohum Otizm Vakfı var. Bize çok değer kattılar, organizasyon ufak desteklerde bulundu. TOHUM Otizm Vakfı da pandemiden etkilendi, gelirleri çok azaldı. Bu koşu projemi beğendiyseniz, sizden benim için dua etmek dışında tek bir ricam var, buradaki sayfadan bütçenize uygun ufak bir tutarı TOHUM Otizm Vakfı’na doğrudan bağış olarak aktarabilirsiniz.

Ekipman ve Malzemeler:

Bu projede koşu malzemeleri, kamp malzemeleri ve dinlenme -rejenerasyon malzemeleri şeklinde hazırlık yapıyorum. Liste henüz tam ve kesin olmamakla beraber;

Ayakkabı: La Sportiva Akyra * ( yedek ayakkabı VJ MaXx)

Kıyafet: La Sportiva patika şort ve tshirtü ( teşekkürler Ufuk Öztürk) , yedek: TNF şort ve atlet, ayrıca İznik tshirtlerim. adizero rüzgarlık, TNF better than naked yağmurluk ( bavulda)

Çanta: Puhu koşu bel çantası, yedek koşu çantası (TNF veya Raid Light)

Matara : 400ml – 750ml şişe x2

Toparlanmak için: actifoam sert roller ve veino plus masaj aleti

KOŞTUM!

Kolay olmadı, plana %100 uyamadım ama daha fazla mesafe daha az tırmanışla, Narlıca-Müşküle arası etabın 8km’sini eksik bırakarak gölü döndüm. Destek veren canavar takıma çok teşekkür ediyorum. 14 Ağustos sabahı bacakları açmak için koştuğum 6km ile km-efor hesabını tutturmuş oldum.

Gerçekleşen koşu özeti. strava activite kodlarını adres çubuğuna yazarak her etap detaylarına bakabilirsiniz. İlk etap resim üstüne tıkladığınızda açılacak.

Share This