Ailenin küçüğü ile spor ve outdoor …     (aralık 2009)

Belgrad ormanlarında bisiklete binerken

Belgrad ormanlarında bisiklete binerken

 

Çocuk sahibi olmak yaşamlarımızın kaçınılmaz süreci. Aileye yeni katılanla beraber hayatımız asla eskisi gibi olmuyor, değişiyor. Yaygın inanç “küçük” üyenin sizin yaşamınızı kısıtladığı, sosyal hayatınız ve hobilerinizin etkilediği yönündedir.*  Bu kesinlikle doğru bir saptama olmakla beraber değişimin hangi yöne doğru olduğu biraz da sizin bakış açınıza ve davranışlarınıza bağlı. Eğer doğumdan önceki aktif hayatınızı birebir yaşamaya çalışıyor ve (doğal olarak) uygulayamıyorsanız, mutsuz olmanız kaçınılmaz. Doğumla beraber yaşamınıza yeni bir ortak geliyor. Her yeni yaşında onun dönüşen ihtiyaçlarına cevap vererek yaşam akıyor.

Biz 16 aydır içinde büyümekte olan oğlumuzla 2 adet 10k koşusu, 3 kamp, biri uzun birkaç bisikletli gezinti günü yaşadık.  Son 10 ay boyunca, her hafta düzenli sabah koşuları yaptık. Bunların dışında şehir içi ve dışı aktivitelerimizi beraber yaşadık. Hiçbirini marifet göstermek, rekor kırmak veya “yapmış olmak” için yapmadık. Beraberce keyif almaya dikkat ettik ve adım adım ilerledik. Bunları yaparken feyz aldığımız ve gözlemlediğimiz aile dostlarımızın tecrübelerini inceleyerek kendi ailemize uyan adımlar attık.

cadirdaki yaramaz

Bolu DASK Kampı, saat05:43

 

Tecrübe ile sabittir; Çocukla yapılan her şey “ekstrem”, bebekle yapılan aktiviteler ise “çok ekstrem” kategoride değerlendirilmelidir. Bu tanımların gerektirdiği planlama ve hazırlık dikkatle yapılmalıdır. Doğada veya spor yaparken, bu “küçük insan” aktivitenin merkezinde olmak durumunda. Kişisel hırsınızı kontrol ederek, beraber geçirdiğiniz kıymetli zamana odaklanmalısınız. Bu sayede bebeğiniz ve çocuğunuzla yapacağınız kısa orman yürüyüşleri büyük bir Nepal ekspedisyonu hazzını verir ya da gayet vasat bir tempo ile 30 dakika koştuğunuzda pusetteki surat gülüyorsa olimpiyat madalyasından daha değerli bir ödül alırsınız.

 

Öğrenme sürecimiz halen devam ediyor, çünkü oğlumuz büyüdükçe değişiyor. Bizim için uygun olan detaylar başka bir aile için uygun olmayabilir, ama herkesin kendine göre yorumlayacağı bazı önemli noktalar aşağıda:

Ortak Hedef:

Herşeyden önce aile içinde huzur olmalı. Anne ve baba, planlanan aktiviteye isteyerek yer almalı. Unutmayın ki içinizdeki huzursuzluk hem sizin hareketlerinizi aksatır, hem de olumsuz enerjiyi ve gerginliği hisseden bebeğiniz arıza çıkartır. Aynı şekilde anne babasının pozitif enerjiyle elinden geleni yaptığını gören bebek ve çocuklar da o ortamda bulunmaktan keyif alır, uyum gösterir.

Detaylı Planlama:

Bebeğinizle bir şeyler yaparken asla doğaçlama gitmeye güvenmeyin: Nereye, ne kadar süre, hangi ekipman ve bebek sarf malzemeleri ** ile gideceğinizi, aktivitenin risk analizi, acil durum ve acil destek planlarını  düşünerek yola çıkın. 2-3 tekrardan sonra bunlar refleks haline gelecektir.

avrasya2009
Avrasya Maratonu 15k, Eminönü’nden geçerken

 

 

Uygun Ekipman:

Aktivite ve yaşam için kendinize uygun ekipman almayı biliyorsunuz, aynı şey ufaklık için de geçerli. Baston puset ile orman için araziye girdiğinizde hem sizin burnunuzdan gelir, hem de değerli küçüğünüzü gereksiz risklere maruz bırakırsınız. Üstelik mutsuz olduğu zamanlarda neler yapabildiğinizi de unutmayın! Bebeklerin hızla büyüyor olası ekipman ve kıyafetin kullanım süresini çok kısıtlar. Çevrenizde bir malzeme ve kıyafet zinciri oluşturmayı başarırsanız spora özel şeyler için daha rahat bütçe ayırabilir veya elden ele paylaşabilirsiniz.

 

 

Güvenlik :

Bütün küçüklerin, özellikle bebeklerin, yaşlarına özgü hassasiyetleri vardır. Örneğin bebekler fazla titreşim ve darbe almamalı,  pusetleri yapılacak işe uygun olmalı ve makul hızlarda kullanılmalıdır. Uyku tulumu veya battaniyesi nefes almasını etkilememelidir. Arkanızı döndüğünüzde yanlış yere gidebilir veya yanlış şeyleri oyuncak sanabilirler.*** “Laftan anlama ‘yaş’ları” vardır, mutlaka dikkat etmelisiniz.

Yeterli İnsan Gücü:

Bırakın spor veya kamp yapmayı, evin içinde kendi kendine oynayan bir bebeğe göz kulak olmak bile fiziksel ve zihinsel olarak zorlayıcıdır. Dayanıklılık, güçte dayanıklılık, sprint yeteneği, sürekli pozitif motivasyon ve dingin kalabilmek geliştirmeniz gereken özellikler. Bu yükü paylaşabilmek, dönüşümlü sorumlu olmak sizi çok rahatlatır, herkesin anın keyfini yaşamasını sağlar. Orman kulübesine bavul veya kamp alanına çantaları taşırken birkaç arkadaş çok değerlidir. Ortak amaçlarda mutabık birden fazla aile beraber dolaşmak hem daha keyifli hem de daha güvenlidir.

Bilinmeyene Hazırlıklı Olma ve Doğaçlama:

Yukarıdakilere istediğiniz kadar dikkat ederseniz edin, bebekle her an her şey olabilir. Hava koşulları, tesis alt yapısı gibi mücbir sebeplere ek olarak diş çıkartma, ateş, gaz, iştahsızlık, uykusuzluk, belli bir oyuncak isteme (elbette yanınızda olmayan), vb arızalar çıkabilir. Doğaçlama çözümler ile bir kısmını aşabilirsiniz. Takıldığınız ve programdan geri adım atmanız gereken durumlarda asla çocuğunuza sinirlenmeden dönüşe geçmelisiniz. Siz oraya kadar gitme cesaretini gösterdiniz, o da elinde geldiğince size ayak uydurmaya çalıştı. Döndüğünüzde her şeyin üzerinden geçip bir sonraki denemenin nasıl daha başarılı olabileceğini çalışabilirsiniz.

 

Çocuğunuzla keyifli aktiviteler yapmanız ve belki bir gün ailece karşılaşmak dileğiyle.

* Çocuğunu başkasına çakıp aynı hayata devam edenler kapsam dışıdır.

** Alt değiştirme seti, yedek kıyafetler, mama-süt ve uygun besleme aparatları, oyuncaklar, temizleme mendili, vb

*** Bir tomar ip, naylon poşet, kamp ocağı veya ateşi, cılız dere, kelebeğin peşinden ormanın derinlikleri, vb ∞ (sonsuz) olasılık.

 

Share This