Salomon patika koşu ve ultra maraton konusunda öncü, kült olmuş bir marka. Gelgelelim son 5-6 senedir çok az Salomon malzeme kullandım. 2013 yılı başında yeni distributörü ile Türkiye’de kan tazeleyen Salomon train runninge üönem verdi, hatta 5 değerli arkadaşımıza destek olarak  Salomon Türkiye Trail Running takımını kurdu. Takım haberlerini facebook sayfalarından takip edebilirsiniz. Bu çantayı test etmem için verdiler.

Salomon Skin PRO14+3 çanta, özellikle UTMB ve EcoTrail Paris yarışlarında çevremde çok gördüğüm, yurtdışında tercih edilen bir çanta. Çanta diyorum, ama yelek (vest) olarak sınıflandırılan, üzerinize kıyafet gibi oturan bir ekipman. Biraz kullandıktan sonra Skin Pro serisinin neden popüler olduğunu anladım, buyrun beraber bakalım.

Skin PRO ailesinde üç ebat çanta var: Skin Pro 3, Skin Pro 10+3, Skin Pro 14+3. Test ettiğim SKIN PRO 14+3, sadece su, eldiven, cüzdan, telefon ve gözlük taşıdığınızda sırtınızda dalgıldamayan, isterseniz İznik Ultra Maratonu gibi ceket, eldiven, pantalon, reflektif yelek, vb hacimli malzemelerle 20 saat koşmayı hedefleyebileceğiniz bir çanta. Günlük 30-60 dakika koşularım, Geyik Koşuları parkurunda 2 tur döndüğümüz bir koşu ve İki Deniz Arasında keşif koşumuzdaki 60km boyunca kullandım.

SKIN PRO 14+3 ön görünüm

SKIN PRO 14+3 ön görünüm

Çantanın bel kolonu yok (olmadığı için yelek deniyor.) 2 adet elastik bandı V şeklinde omuz kolonları arasına geriyorsunuz. Çeşitli vücutlara uyabilmesi için çoklu tutturma yuvaları var. Çantayı elime aldığımda konfor ve güvenilirliğini sorgulamıştım ama 120km koştuktan sonra çok rahat, dengeli, kolay kullanılır ve istediğiniz sürece kapalı kalan bir sistem olduğunu net bir şekilde söyleyebilirim. Salomon bu sistemin vücut hareketlerine uyum sağladığınız, nefes almayı engellemediğini söylüyor.

Kol altından kaburga altına oturan tasarın hem ölü alanı değerlendiriyor hem çantayı stabil oturtuyor.

Kol altından kaburga altına oturan tasarın hem ölü alanı değerlendiriyor hem çantayı stabil oturtuyor.

 

Kolunuzu istediğiniz gibi sallayabiliyorsunuz.

Kolunuzu istediğiniz gibi sallayabiliyorsunuz.

Ayarlanabilir omuz sistemi

Ayarlanabilir omuz sistemi

Tek beden üretilen çantayı “yelek” yapan tasarım detayı omuzlarda başlıyor. Omuz kolonları cırtcırt (Velcro) ile vücudunuza göre  ayarlanıyor. Böylece her boyda insanın sırtına uyabilen ayarlı yelek, koşarken sırtınızın bir parçası gibi oturuyor. “Adjustable Sensishoulders” isimli sistem çantanın üzerine bağlı bilgi kartlarında yazsa iyi olurdu, zira ilk birkaç koşumu ayar imkanını keşfedemeden yaptım, çantayı garipsedim. Sonra web sitesine girip özelliği gördüm:)) Çantanın üstünden gelen iki kanat omuz parçasın üzerinde plastik tokalarla bağlanıyor, fermuara gelen baskıyı dengeliyor, çantayı tam açmak istediğinizde kolaylıkla çözebiliyorsunuz.

Ana bölmenin sırta yakın bölümünde "Expand'down compartment" adı verilen akordiyon genişleme fermuarı.

Ana bölmenin sırta yakın bölümünde “Expand’down compartment” adı verilen akordiyon genişleme fermuarı.

Çanta sırtta bir ana bölme ve önünde dikey fermuarlı bir ön cep çevresine kurulmuş. Ana bölme armudi fermuarla açılıyor. Sırta yakın mavi fermuarı açtığınızda çanta akordiyon gibi genişleyerek +3lt hacmi kullandırıyor.

skin-pro14+3-sideunderarm

Çantanın iki yanında geniş üçgen file cepler var. Çata üzerinizdeyken rahatlıkla eşya koyup alabiliyorsunuz, eldiven, atıştırmalık, matara hatta yağmurluk alabilecek kapasitede.

Ön cepler

Ön cepler

Omuz kolonları üzerinde 2 adet büyük cep var. Bunlara ayrıca alacağınız 500-600ml mataralar yerleştirebiliyorsunuz, Cepleri yiyecek, telefon taşımak için de kullanabilirsiniz (atıştırmalık alınca büzgüsünü tekrar sıkmayı unutmayın, telefon yere düşünce yüreğiniz hopluyor!) Sol cebin üzerinde bir minik file cep ve patika çantalarında artık standart olan bir sinyal düdüğü mevcut.

Çantanın test edemediğim özelliği su torbası oldu. Normalde kendi su torbası ve hortumuyla geliyor. 2013 yılındaki ithalatlarda malesef su torbaları ithat edilememiş, umarım  2014te set buzulmadan gelir. Su torbasının koruyucu kılıfı sayesinde hem sırtınız rahat ediyor, hem de içeceğiniz daha serin kalıyor. Salomon torbaların özel tak-çıkar hortumu sayesinde hortum omuz kolonunun alt tarafından dolaşıyor, sağa sola takılmıyor.

Çantanın bir de baton taşıma sistemi var. 4D baton perlonları, özellikle katlanır batonlarla kullanım için düşünülmüş. Henüz sırtımda batonla koşmadım.

skinpro14

Çantanın vücuda değen bütün yüzeylerinde ısı tutmayan, nefes alabilir malzemeler kullanılmış. Çıplak tene giyebilecek kadar yumuşak malzemeler.

Öndeki ufak cep kolay erişim için. Çantanın altında reflektif bantların da bulunduğu askı halkaları var.

Öndeki ufak cep kolay erişim için. Çantanın altında reflektif bantların da bulunduğu askı halkaları var.

Bunu beğendiyseniz, şu yazılarım da ilginizi çekebilir?

TNF Enduro 13 Sırt Çantası
Salomon XA Pro 3D Ultra patika koşu ayakkabısı
Asics Gel Fuji Sensor 2
TNF Single Track Hayasa

Share This