23 Haziran 2012 Cumartesi günü, Yıldız Parkı (İstanbul) içindeki patikalarda minik bir 6 saat koşusu düzenledik. Yaklaşık bir senedir zaman yarışlarını konuşan, olur mu olmaz mı diyen bir kaç arkadaş olarak hem eğlenmek, hem kendimizi denemek hem de bu tip bir koşu organizasyonundaki detaylara hakim olmak için düğmeye bastık. Planımız sabah 05:00te başlayıp 11:00de bitirmek, günün kalanını kazanmak olarak kesinleşti.

Yıldız Parkı 6 Saat Koşusunu “ayakkabını ve çantanı al gel, koş” sloganıyla “ev partisi” tadında yapalım dedik. Tabii rahat duramadık; kendi aramızda işi ciddiye almak için tur sayısı ölçtük, günün anlam ve önemine uygun finisher “madalyamsı”sı hazırladık, bitişte kesmek üzere karpuz soğuttuk. İkmal noktamızı bir piknik masasına konumladık, altına da 2 buz kutusu yerleştirdik. Her turda çipimizi okuttuğumuz bir SPORTident istasyonu ve çanta saat ile de koşuyu daha ciddi, motive edici hale getirmeye çalıştık. Piknikçilere sporcu içeceklerimizi ve buzlu suları kaptırmamak için bu masada en başından sonuna kadar (dönüşümlü) gönüllü arkadaşlarımız olsun istedik ama öncesinde fazla yaygın duyuru yapmadığımız için muaffak olamadık. Değerli sistemleri tel ve asma kilitlerle sağlama alıp koş babam koş turladık. Beklediğimizden daha sakindi park ve güvenlik problemi hiç yaşamadık.

Aykut ve çip noktası Foto: Ilgaz K

“Park partimizi” 10-15 kişi ile sınırlı tutmazsak çipinden buz kutusuna, karpuzdan pikmik masası ve sandalyesine bir çok konu daha yorucu olacaktı. Kulaktan kulağa yayılırken “antrenman buluşması” yerine daha büyük beklentilerle gelenler olur diye de çekindik. Uzun koşmayı rutinine eklemiş tanıdıklara çıtlattık. İlgi beklediğimizden de fazla oldu. Bir kısım arkadaşlar ancak belli bir süre koşabilecekti, yine de çoğu kişi zamanı tamamlamaya niyet etti. İzmir ve Balıkesir’den gelenlerle beraber 11 kişi başladık.

“İznik’in İntikamı” temasıyla hızlı koşan Noyan  Foto: Ilgaz K

Yıldız Parkı içinde bir çok patika var. Bir süredir bu patikalar arasında zigzagı az, doğal kıvrımlı ve inişli çıkışlı bir patikada koştuğumu yazmıştım. Bu parkura Yıldız Parkı Kuzey Ana patikası adını verdim. Tesadüftür ki yaklaşık olarak 1 mil (1600mt) uzunluğunda, 56-60mt yükseklik değişimi içeriyor. Zemini değişken, genelde sert ve kesinlikle teknik bir patka parkuru. Rotanın haritası ve GARMIN connect datasına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Ilgazın parkur tarifi tam olarak şu: “%85-90 toprak patika, gıcık iniş çıkışlar var, zemin değişken: Toprak, sert toprak, taşlık, parke… %90 ağaçlar altında gölge ama rutubet ve sıcak olabilir. Manzara güzel, bol sincap ve karga var.”

Soldan Sağa Cenk, Elena, Galip, Mustafa. Çip istasyonundan önceki son kısa yokuşu tırmanıyorlar Foto: Ilgaz K

Parkın alt kapısı yanında en düşük kottaki bakımlı bölümde koşan Umut. Foto: Cecile L

Sabah 04:30daki buluşma ve hazırlıklar biraz sarkma ile tamamlandı, 05:20de koşmaya başladık. 11:20’de, planlandığı gibi 6 saat sonra turları bitirdik. Kendi aramızda “Allah Akıl fikir versin koşusu” adını verdiğimiz zaman koşumuza katılanlar ve turları burada (alfabetik sıra ile):
Aykut Çelikbaş 27 tur, 43,2km, 05:55:11
Caner Odabaşoğlu 27 tur, 43,2km, 05:59:11
Cenk Turan 13 tur, 20,8km, 03:56:07 (erken ayrıldı)
Elena Polyokova 24 tur, 38,4km, 05:55:08
Erkal Hascan 19 tur, 30,4km, 03:48:15
Galip Akkaya 7 tur, (işe gitti)
Haluk Akalın 18 tur, 28,8km, 04:28:03
Mustafa Kızıltaş 20 tur, 32km, 04:58:33
Noyan Kıran 30 tur, 48km, 05:46:27
Ufuk Öztürk 26 tur, 42km, 05:54:00
Umut Uğraş 23 tur, 38,8 km, 05:46:29

;

Başladıktan 6 saat 6 dakika sonra: Cecile, Ufuk, Caner Can Berk, Elena, Mustafa, Umut, Aykut, Erkal, Ilgaz, Can, Gökçe, Noyan. Çeken: Hande

Malesef planlamanın içinde olan Mert Derman ailevi, Ilgaz Kuruyazıcı ise bizzat kendisi sağlık sorunları yaşadıkları için koşamadılar. Sağolsun Ilgaz herşeye rağmen açılışta ve kapanışta vardı. Yıldız Parkı master koşucuları parkurumuzda birer tur attılar. Sevgili Cecile Lavigne ve bebeği fotoğraf çekmeye (yazıdaki çoğu fotoğraf kendisinin) geldi, hatta parkurumuzda 3 tur yürüdü! Destek vermeye taa İzmir’den Can ve Gökçe geldi, son olarak kapanışa eşim Hande ve oğlum Can Berk.

Organizasyonu ciddiye adığımız için arkadaş arasında konabilecek en ciddi kuralları yazdık, mail ile paylaştık. Bu kısa listeyi yazının en altından okuyabilirsiniz.

Umut’tan yarış sonrası paylaşımı: Madalyamsı Finisher Hunisi, başka ne verilebilirdi ki?

Organizasyon Açısından 6 saat Koşusu:
Çok derin bir araştırma yapamadık ama Türkiye’de resmi olarak zaman yarışı düzenlendiği bilgisine ulaşamadık. Hoş, bu bir yarış olmadığı için hala düzenlenmedi. Ama ilk kostümlü provayı yapmış olduk!

Düzenlemesi kolay, koşması da korktuğumuz kadar çok zor değilmiş! İnsan gücümüz olmadığı için ara mesafe noktası koymadık, “yarış” olacaksa koyulması uygun olur (ki dünyada genelde öyle.) Toplam 25-30 kadar 70cm lik şerit kurdeleler ile patikadaki ayrımları işaretledik. Self servis ikmal masası, birbirine saygı duyan koşucularla gayet başarılı yürüdü. Kestirme yapan, aşırı hırs yapıp geçerken omuz atan yoktu. Bunlar kısa yarışlarda olan ama zaten 2-3 saat ötesinde anlamı olmayan, ultra ruhunda olmayan davranışlar. Finisher hediyesi olarak Ilgaz’ın yaratıcı fikrini zaman darlığı sebebiyle biraz hızlı hazırlasak da herkes memnun gözüküyordu.

Organizasyonda gördüğüm en büyük eksik, organizasyonel detayları (hazırlıklar, start, ikmal, vb) görüntülememiş olmamız. Organize etmekten çok olayı yaşamaya ve 6 saat koşmaya odaklanınca doğal olarak geri planda kalmış. Bu sebeple kaynak olarak yayınlayamıyoruz…

Koşucu Gözüyle 6 saat Koşusu ve kendi deneyimlerim:
Tur atarken sıkılmaktan korkuyordum. En azından bu parkurda mevzu bahis olmadı. Önünüze odaklanmazsanız her an takılıp/kayıp düşebileceğiniz, teknik bir hat. Bu sebeple patikada kaç tur atarsan at, sürekli önüne dikkatli bakma gerekiyor. Zaten parkur tur zamanlarımız da düz yol ve hata düz patikaya göre çok daha yavaş. 6 saat boyunca aralıklarla 3,5-4 saat müzik ve podcast dinledim. Birileriyle beraber koştuğum bölümlerde iPod’u kapattım.

Caner ilk turlarda baton kullanırken Foto: Ilgaz K

15 gün sonra start alacağım Runfire Cappadocia Ultra Maratonu için son ciddi antrenmanlarımdan biri olarak gördüğüm için RFC malzememi test etmek için toplam 5,5-6kg ağırlığında çanta ve ilk 10-12 tur batonlarla koştum. Batonla koşmaya alışık sayılırım, ama bu parkurda çok verim alamadım. İniş çıkışı çok ama hep kısa etaplarda sert rampalar. Batonları ayarlamak verimsiz oluyordu. Bıraktıktan sonra daha hızlı turlar atmam bundan oldu. Batonlar uzun (500+m irtifa değişimi ve 4-5km+ sürekli) rampalarda çok efektif oluyorlar. Yükle 6 saat koşmayalı çok olmuştu, antrenmanlarda üst vucüdu unutmadığım için koşarken ve koşu sonrasında sıkıntı yaşamadım.

İlk turlarda temkinli başladım. Patikanın 3 yerinde sert ve uzunca çıkışlar var, yürüyerek çıktım. İnişlerinde temkinli indim. Turlar ilerledikçe açıldım. Toplamda aralıklı birkaç tur tamamını koştuğum da oldu. Garmin tur datam için tıklayınız.

Herkes kendi temposunda gidiyordu. Kendime en uygun tempoyu tuturmaya çalışırken bazen sohbet edebilmek için 2 tur hızlanıp önümde gördüklerime yetişmeye çalıştım veya arkadan yakalamış olana biraz tutundum. Benden yavaş tempo koşanlarla bir süre aynı hızda koştum, dinlendim, sonra bacaklarımın kendi temposuna çıktım. Bunları içinizden gelen ses ve sinyallere göre ayarlamanız çok önemli. Zira kimimiz çantasız, kimimiz hafif çanta koştuk ve hızlarımız farklı. Tur koşuları, ortak antrenman yapmak için keyifli geldi. Kimse kimseyi beklemek zorunda kalmadan en fazla 30-40 dakika sonra tekrar görüşebiliyorsunuz. İstediğinizde yavaşlayıp hızlanmak da mümkün, durup beklemek de. Saatlerce koşarken çok güvenli hissediyorsunuz.

Caner, 5 saat civarında rotadaki ikinci köprüye girerken Foto: Cecile L

Elena, Ufuk ve Mustafa ikmal öncesi son kısa yokuşu tırmandıktan sonra. Foto: Ilgaz K

Kural ve Tanımlamalar:
1. Bu bir arkadaş arası yarış antrenmanıdır, yarış değildir, yazılı olmayan şeyler arkadaşça çözülür.
2. Amacımız kendimizi en fazla tur atacak şekilde hareketli tutmaktır. Herkes kendini bildiği tempoda koşar, yürür, sürünür.
3. Daha kalabalık daha karışık olacağı için 6 saat koşusu listesi kapanmıştır.
4. Patikalar alka açıktır, isteyenler gelip bizlerle istedikleri kadar koşabilirler. 6 saat koşanların patika geçiş üstünlüğü vardır ve kısa koşanlar buna saygı duyar.
5. Koşucu istediği çanta, kıyafet ve aksesuarları taşıyabilir.
6. Belirlenmiş parkur koşulur. Yorgun olmak kestirme yapmak için mazeret değildir.
7. Kestirme yapan, kalan herkese bira ısmarlar, ayrıca o turu sayılmaz. Ismarlayacağı bira sayısı yaptığı kestirmelerin (1+2+3…n=X) şeklinde toplanmasıyla ortaya çıkan X sayısıdır. O “X” Arkadaş olmamak esastır.
8. Başlarken ilk turu beraber atarız. Hatta beraberce bazı dönüşleri işaretleriz. 2. Turdan itibaren tempo serbesttir.
9. 6 saat itibarıyla en çok tur dönmüş olanın elini sıkarız. Parkur işareti yerleştirirsek, parkuru toplamak onun işidir. Zaten en hızlı koşan o…
10. 6 saatten sonra tamamlanan son tur hesaba katılmaz.
11. İkmal istasyonunda buz kutusu ve açık sepet 6 saat koşucu sayısına bölünür. Herkes kendine düşen alan ve hacim kadar ikmal malzemesi getirir. Başkasının ikmaline sulanmaz.
12. İş bitince herkes kendi malzemesi alır kaldırır.
13. İkmal noktasında çöp torbası olur. Bütün çöpler oraya atılır ve patikada çöp atılmaz.
14. Program, saatler ve parti mekanı değişebilir. Esasında biz istersek dünya değişir…

Koşunun yapıldığı patikalar burada: Yıldız Parkı Kuzey Ana patikası

İlginizi çekebilecek benzer yazılarım:

İznik Ultra Maratonu için Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları
Belgrad Ormanında Patika Parkuru: Geyik Koşuları
Team Ultra Trail Runner (TUTR) Çekmeköy Deneme koşusu 45km, 22 Ocak 2012
Göynük Patika Koşusu: Ali’nin Yolu
Ultima Frontera 160: Geldik, gördük, koştuk
I. Sigma Cam Çekmeköy 50K: Türkiye’nin ilk tek etap ultra patika koşusu
TDS Video hikayesi: Online Video Belgeselimiz
UTMB-TDS Raporu

Share This