13 Eylül 2014 Cumartesi günü III. kez BATAÇIKA – Mudrace Türkiye, by Merrell yarışını MCR Racesettter olarak organize ettik. Bataçıka, organize etmesi gerçekten meşakatli bir organizasyon.
Nedir BATAÇIKA? Bir engelli çamur koşusu. Çok uzun olmayan bir parkurda koşarken bir yandan çeşitli engelleri aşıyorsunuz. Evet, adı üstünde bir kısmı çamurlu:) Çamur koşusuna kim neden katılır? Her halde en doğru ve kısa cevap katılıp başarabildikleri için:) olmalı. Düz yolda koşmanın monotonluğu, yol ve patikada yarışmanın stresi arasında nefes almak (mecazi anlamda) için ideal bir organizasyon BATAÇIKA. Parkur boyunca lastikler, kütükler, dev merdivenler, duvarlar, içinde süründüğünüz tüneller, çamurlu hendekler ve sürünme havuzu (elbette çamurlu) sizi bekleyenlerin bir kısmı. Zorlukları aşmak, insanı mutlu eden bir davranış. Hatta belki bu dürtü ve tatmin duygusu sayesinde insanoğlu medeniyetini bu seviyeye ilerletti (medeniyetimizin iyi veya kötü olma durumunu sorgulamıyorum). Yarışın organizatörü olarak, beni motive eden şuydu: Katılımcılara zorlu, kirli ama güvenli ve eğlenceli engeller hazırlayarak onların içindeki oyunsever çocuğu mutlu etmek, koşu motivasyon ve deneyimlerini iyileştirmek. Koşunun sadece (süre) derecesi amaçlamadığını, deneyimin kendisinin ve paylaşımın (bu organizasyonda herkesin çamura batması oluyor…) öne çıkması. Koşmaya yeni başlayanları, çocuk ve gençleri kazanma stresinden uzak katılma cesareti ile koşuya alıştırmak.. Sonuçta çamurda koşan, yolda neler koşmaz değil mi?
İçinde engel, çamur ve başka zorluklar olan koşular binlerce yıldır yapılıyor: Askeri eğitim parkurları kesinikle batırıp çıkartıyor öte yandan kutlama ritüelleri için de yapılıyor. Mesela Tarahumara yerlileri hala festival şampiyonu olmak için koşarken ahşap bir topu sürüklüyorlar. Modern çağda macera yarışları da bir nevi engelli koşu, geçen sene Türkiye’de de yapılan Urbanatlon gibi çamursuz engel koşuları da var. Dünyada çamurlu engel koşularının birçok örneği var. ABD’de şuan 50dan fazla markalaşmış çamur yarışı var birçoğu yıl içinde değişik şehirleri kapsayan turne yapıyor. Dünyaya yayılan yarışlar da var ki bunların bir kısmı oldukça sert ve gerçekci komando parkurları gibi: Dikenli teller, elektrikli teller, ateşten atlamalar, kütük taşımalar…
BATAÇIKA Engelli Çamur Koşusu: Hem engel hem çamur içeriyor. Yarış direktörü olarak, ne çok zor ne çok kolay tasarlamaya (ve elbette sürdürülebilir bütçe içinde kalmaya) gayret etsem de, itiraf ediyorum ki bitişe gelenlerin “çok da zorlanmadım, çamur azdı” demesi pek hoşuma gitmiyor… Bu sene bunları çok duymadım, yarış alanında “çok zordu” diye kimse üzerime de yürümedi. Demek ki kararında ayarlamışız…
BATAÇIKA, bir koşu yarışından ziyade koşu festivali. Hem güvenlik, hem de eğlence formatından dolayı 5km’lik parkur için 5 ayrı çıkış zamanı programladık. Katılımcılar saat 10:00 ile 13:30 arasında tercih ettikleri dalga içinde koştular. Böylece engellerde yığılma azaldı. Bu sene, çocuklar içinde her yaş grubunda ikişer start verdik. Böylece BATAÇIKA programında 9 ayrı start oldu.
Organizasyon keyifli zaman geçirtmeyi hedeflediği için etkinlik alanını bu şekilde planladık. Merrell dışında Fiat, Jatomi, Red Bull, Eker, Aroma, Speed Badminton alanda bizimleydi. Jatomi gün boyunca yoga, ısınma seansları, Zumba ve softbox yarışması düzenledi, Merrell tırmanma duvarı getirdi, enerjisini bitiremeyenler speed badminton oynadı, Fiat standında yüz boyaması, baloncular çocukları eyledi, gezici müzisyenler , kutu karikatüristi ve 500 ailesi ise yetişkinleri… Kanatlarımız, suyumuz, ayran ve tatlımız vardı. Sahneden müzikler yayıldı, mangaldan lezzetli kokular.
Parkur : Engeller ve Çamur
Bataçıka 2014’te bu sene 3 değişik parkur vardı. 5K parkuru 19u işaretli 21 engelden oluşuyordu (2 son dakika çamuru ekledik). Engeller arasında en fazla 900 metre düz koşabiliyordunuz. Dolayısıyla 2015 için antrenman yapacaksanız patlayıcı güç ve “olabildiğince hızlı” koşma antrenmanı yapabilirsiniz. Engelde nefes alacak vaktin olacak…
Peki Ya Çocuklar? > Minik Maceracılar
Çocuklar toprakta, çamurda büyümeli. Doğayı hissetmeli. Börtü böcekleri tanımalı, bakterilere-tozlara alışmalı. Çocuklar için 2 parkur hazırladık. 400m.lik Minik Maceracılar 4-6yaş ve 1500 metrelik Minik Maceracılar 7-12 yaş.
Çoğu çocuğun gözü çamur havuzunda parladı… Bir an duraksadılar (muhtemelen annelerinin bu güne kadar söylediklerini düşünüp sonra ailecek yarışa geldiklerini hatırlamış olacaklar ki…), sonra ileri atılıp gülerek geçtiler. Çok az sayıda çocuk “baba beni kucağa al” dedi.
EKİP ÇALIŞMASI ve GÖNÜLLÜLER
Buraya kadar gördüklerinizden BATAÇIKA’nın oldukça emek ve işgücü isteyen bir etkinlik olduğunu görmüşsünüzdür. Koşması 22:47 (5K birincisi için) süren parkuru hazırlamak 5 tam gün sürdü. Önden hazır ve demonte engellerimiz olmasına rağmen sadece parkuru kurmak için 58 adam/gün (iş makinesi, tanker ve kum kamyonu personeli hariç) efor harcandı. Sadece etkinlik günü 65 kişilik bir ekip etkinlik alanı ve parkurda görev yaptı. Bunun yarısı gönüllülerden oluşuyordu. BATIRDIK, ÇIKARTTIK, KAYDETTİK. Bu harika ekibe katılıp destek veren koca yürekli herkese tekrar çok teşekkür ederim. Bu tip organizasyonlar ancak kalpten efor verildiğinde düzgün işliyor. Biz ne şanşlıyız ki kepçe operatörü bile ne yaptığımızı öğrenince yüreğiyle kazıyor, koşucu dostlarımız 6 yaşında oğluyla gelip bitişte madalya takıyor, kendine kostüm satın alıp çocukları koşturuyor, Türkiye’nin en tanınmış ultra maratoncusu bütün gün güneşin altında “tünelin içinden “diyor. İsim isim saysam burada bir kişiyi eksik bırakmaktan çekindiğim için şuan bu yazıya isim eklemiyorum.
Bu yazıyı yazarken kalabalık bir kare bulamadım. Malum 6km’ye yayılıp bütün gün çalıştıktan sonra birçok arkadaşın erken gitmesi gerekti. Gün biterken toplanmayı tamamlamış ve kamyonu yüklemeyi bitirmek üzere son molasını vermiş ekibimiz! Alanda artık sadece biz ve diğer 3. parti ekipleri kaldı!
Gelecek sene eğlenceyi kaçırma: Ya bat-çık, ya da batır-çıkar!
Daha fazla bilgi: www.batacika.com