9 Temmuz 2011 günü şirketim Macera Akademisi TEMA Vakfı için bir etkinlik düzenledi. Sedona Bisiklet sponsorluğunda “Kaçkarlar’da Hazine Avı!”. Bu etkinlik Avrupa Birliği ile TEMA Vakfı ve ortakları tarafından 4 senede tamamlan “Kaçkar Dağları ve Sürdürülebilir Orman Kullanımı ve Koruma Projesi”nin basın ve halk tanıtımı için seçilmişti.
Dünya’nın biyoçeşitlilik açısından kuzey yarıküredeki en önemli noktası diye tanımlanan Kaçkar Dağları, bu proje ile bilimsel olarak rüştünü bir kez daha ispat etti. Yeni bitki ve kelebek türleri bulundu, nesli tükenen vahşi hayvanlar gözlendi, organik tarım, arıcılık başta olmak üzere pratiğe dönük projeler pilot olarak uygulandı, halk bilinçlendirildi.
Proje, Kaçkarların Artvin-Yusufeli’nde kalan bölümüne odaklanmıştı. Gidenler bilir, bu bölge çok sarp, dağlık, ulaşımı zor, GSM kapsaması az (özellikle Turkcell dışında), hizmet sektörü az gelişmiş, konaklama imkanları bile çok kısıtlı bir yöremiz. Bütün bunlara bisiklete binenlerin azlığını, çılgın yerel şöförleri eklediğinizde, turizm amaçlı bisiklet uygulamaları kolay değil. Gevşek dik zemin, köy yollarında bile sürekli kayma riski, uzuuun fren mesafeleri demek. Buna karşın, harika bir doğa, yüksek sıcaklara rağmen düşük nem, yükseldiğinizde ılıman havalar, çoğu bozulmamış köy mimarisi, misafirperver halkı, lezzetli meyveleri ile size unutulmaz deneyimler vaat ediyor.
Araçla yakalayamayacağınız detayları görmek, koklamak, istediğiniz yerde durmak için bisiklet birebir. Yürüyüş ile ulaşamayacağınız mesafelere gün içinde gidip gelebilirsiniz. Üstelik zayıf taşımacılık imkanları tarafından kısıtlanmadan, köy ve yaylaları dolaşabilirsiniz.
Elbette yokuşlarda vites düşürüp pedal basmaya devam etmek kaydıyla!
Bölge ormanlarının ekolojik değerlerinin yanında ekonomik değerine dikkat çekmek ve proje kapsamında yürütülen doğa dostu turizm çalışmaları sonucu belirlenen bisiklet rotalarında, bu ormanların sunduğu mücevherleri simgeleyen bir hazine avı olsun dendi SEDONA Bisikletin desteğiyle navigasyonu az olan organizasyon hazırlandı.
Hazine Avı’na 8i deneyimli doğa sporcusu, basın mensupları ve Yusufeli’nde yaşayan doğa severler katıldı.
8-9-10 Temmuz tarihlerini kapsayan organizasyon kapsamında, kendi bisikletleri ile gelen katılımcılara proje kapsamında hazırlanmaya başlayan bisiklet parkurlarının bir kısmında sürüşler yapma imkanı da sağladık. Yusufeli’ne tekrar dönmek tutkusu bu sürüşlerde kapladı içimizi. Bir sonraki yazımda size bu sürüşleri detaylı anlatmayı hedefliyorum.
Kaçkarın ve Yusufeli’nin hazinelerine bir ek de biz keşfettik: Yusufeli mutfağı. Vadinin çeşili yerlerinde Akdeniz, Karadeniz ve karasal iklim görüldüğü için, çok geniş bir sebze meyve yelpazesi var. Yerel (evde yenen) yemekleri ise çarşıda-lokantalarda neredeyse hiç bulamıyorsunuz. Yerel insanlarla sohbetler arasında önce lezzit yemekleri ve isimlerini öğrendik. Yapan bir lokanta bilmemelerine şaşırmakla beraber yılmadan araştırmaya devam ettim (evet, mideme düşkünümdür!) ve 5. kişide mükafatı aldım: Gül Kafe. Sevdagül Zorba ablamız tarafından işletilen ufak ve örnek bir işletme. Yöresel kahvaltı ve ev yemekleri alanında Yusufeli’nde tek. Siron, ev eriştesi, yaprak sarma harikalar ama favorilerim mentol tadı olan (otun adını unuttum) yayla çorbası ve cevizli erik tatlısı! Erkeklerin işlettiği kebap ve klasik sulu yemek lokantaları yerine “kadın eli” değmiş Gül Kafe’de yemek yemek, kesinlikle Yusufeli’ndeki son iki günümüzü daha da güzelleştirdi. Yolunuz Yusufeli’ne düşerse, Artvin yerel ev yemekleri yarışmalarında 3 altın madalyalı Gül Kafe’yi ziyaret etmeden geçmeyin. (2011 yılında minibüs terminali üstünde, 1. katta. Web sayfası yok, facebook sayfası burada).
açkar Dağları Sürdürülebilir Orman Kullanımı Ve Koruma Projesi hakkında detaylı bilgi için: http://www.tema.org.tr/SayfaBilesenleri/Projeler.aspx?id=282
İlgili Yazılar:
KAÇKARLAR’da Bisiklet, II: Bölüm: Barhal Vadisi
(*)Proje Ortakları: TEMA Vakfı, ODTÜ, Doğa Koruma Merkezi (DKM), Çevre ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM), Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMPGM), Artvin Kültür ve Yardımlaşma Derneği (AKYD)| Destekçiler: Tarımsal Üretimi Geliştirme Genel Müdürlüğü (TÜGEM), BTC Boru Hattı Şirketi, CitiBank, İZODER ve Artvin Valiliği