Bir önceki yazımda 9 Temmuz 2011 günü yapılan Kaçkarlar’da Bisikletle Hazine Avını anlatmıştım. Bu yazıda organizasyonun diğer sürüşlerini özetleyip özellikle Barhal ve Öğdem gezilerimizi anlatacağım.
6-11 Temmuz arasındaki 5 gün içinde Yusufeli’nde toplam 152-155km sürüş yaptım. Bu sürüşlerin toplamında 3300-3500m kadar tırmanış vardı. Evet, yapmamız gereken işler olduğu için kendimi fazla yormadan keşif sürüşleri ve 2 de uzun sürüş. Yusufeli kent merkezi dar bir vadinin içinde ve yamaçlarında: Anlamı 300 metreden daha fazla düz gidemiyorsunuz. Sürekli vites değiştirip eğime adapte olmaya, rampalarda terlemeye hazır olmalısınız. Yaz aylarında Kaçkarların bu bölgesinde hava sıcaklıkları gölgede 30-40 derece, ama neyse ki nem az. Yağış olasılığı 1000 rakımın altında düşük. Ama Öğdem veya Barhal seviyesine yaklaştığınızda sis, rüzgar ve ani düşen sıcaklıklara hazır olmalısınız.
I. Rota: Barhal’a Tırmanış ve Barhal Kilisesi
9 Temmuz 2011, sabah 06:00da River Otel’den başladık pedallamaya. River Otel, Yusufeli’ni geçtikten sonra yaklaşık 15km ilerde 720mt irtifada konumlu. Alabalık çiftliği olarak kurulmuş, sonra basit konaklama binaları eklenmiş. Çevre düzenini tamamlarlarsa güzel bir konaklama alanı. Seyahatimiz boyunca gördüğümüz en bakımsız asma araba köprüsü ile Çoruh’u aşıp varıyorsunuz. Grubumuz en çok sürüşler sonrasında ek binanın arkasını plaj yapıp soğuk suda kasları dinlendirme imkanından memnun kaldı.
Rotamız ana yoldan yukarı çıkmak. Önceleri asfalt/stabilize, sonra beton, son kısımları toprak bir 22k tırmandık. Elbette sürekli rampa ama rahat başlıyor. İki kısa dik etap aşıp Barhal köyüne varıyorsunuz. Bu noktada Rize tarafına trans yapmak için Altiparmak-Olgunlar köyüne hala 20km mesafeniz var. Ya da bizim yaptığımız gibi sağa dönüp son 1 km artan eğimde tırmanıp Barhal kilisesini ziyaret edebilirsiniz.
Ekibin büyük bölümü sürüşe katıldı: Alptekin Başkır, Cüneyt Gazioğlu, Kemal Merkit, Özlem Duygu, Yasemin Göktaş ve benden oluşan ekip rahat bir şekilde başladık.
Sarıgöl köyünden önce erkekler olarak biraz tempo yapıp önden tırmandık. Bisiklet sürüşlerinde birbirini itekleyecek ve zorlayacak bir ekiple pedal basmak gerçekten çok keyifli.
Sabah bulutlarının arasında yüksek zirveleri bir an için gördüğümüzde günün kalanını unutup zirveye kadar pedal pasmak istedik. Işığa ulaşmak için kendini tüketene kadar kanat çıpan pervaneler olmamıza ramak kalmıştı… Daha gerçekçi olup fotoğraf alıp devam ettik.
…Devam ettik ve lastik patlattık. Sonuçta hanımları bırakıp basarsan, sonunda sopayı yersin:)) (elbette bunu istemediler ve hatta çok üzüldüler.) Alptekin’in arka lastiğine sıktığımız köpük fayda etmeyince komple lastik değiştirdik.
Bu uzun molayı Cüneyt dereye girerek, kızlarsa bizi yakalayıp geçerek değerlendirdiler.
Aşağıdan yukarıya çıktıkça km’lerle beraber doğa da değişiyor. Akdeniz iklimi ve maki bitki örtüsü yerini önce daha büyük ağaçlara, sonra iğneli ormanlara bırakıyor. Barhal köyüne geldiğinizde geniş yapraklı ağaç ve bitkilerle “evet, burası Kaçkar ormanları! diyorsunuz. Köyden kiliseye saptığınızda es vermeden, büyük ağaçları gölgesindeki yolda dik tırmanmak gerek. Öğlen sıcağı buralarda nemli olabilir…
Kilise tabelaları birkaç evin ortasında biten yolu gösteriyor, sonrasında patikadan sağa geçip muhteşem taş kiliseye ulaşıyoruz. Bakımsız ama 1000 senedir ayakta. Bir dönem camii olarakta kullanılmış, şimdilerde Ramazan ayında teraviler için kullanılıyor. Muhtar önceden rica ettiğimiz için sabah 7de bize kapıyı açıyor.
Geri döndüğümüzde 37.18km yol almış ve 776mt tırmanmıştık. Rotanın Garmin datasını görmek için tıklayın.
II. Rotamız olan River Otel’den Öğdem’e tırmanış ve kahvaltı, hikayemiz bir sonraki yazıya kaldı.
Tavsiye edilecek malzeme: Bisikletinize uygun tamir seti*, suluk veya suluklu çanta, yükseklerdeki sürüşler için rüzgar kesici/yağmurluk kıyafetler, ilk yardım kiti, turkcell’i cep telefonu, bozuk para, bölge haritası, koruyucu güneş kremi, fotoğraf makinası. standart bisiklet ekipmanlarını detaylandırmıyorum, kilitli pedalınız varsa mutlaka görütürün:)
*Sürüşte yanınızda taşıyacağınız ufak setlere ek olarak otelde bırakmak üzere komple set ve hatta yedek zincir/baklası tavsiye edilir. Yusufeli sanayi sitesinde bir bisiklet motorsiklet servisi var. Alican’ın uçakta zarar gören jant telini yarım günde yaptırdık ama spesipik malzemeler ve araçlar yok.
İlgili yazılar:
KAÇKARLAR’da Bisiklet, fırsatını yakalarsan kaçırma! I. Bölüm
KAÇKARLAR’da Bisiklet, 3. Bölüm: Öğdem
Ellerine sağlık Caner. Ben de bu geziye gelmek istemiştim ancak bisikletin transferi hep gözümde büyümüştü…
Bisiklet transferi çocuk oyuncağı degil ama fazla da buyutme. Bisiklet tasima cantan yoksa bisikletciden bir kutu alip mtbyi paketliyorsun. Uygun ebatta taksi veya araba ile havalanina ulastiktan sonra ucaga veriyorsun. THY ve Anadolu Jet bagaj agirligin icinde ek ucret cikartmiyor. Sky da dogrudan ek agirlik oldu. 50tl civarinda tutar. Erzurum Yusufeli transferini ozel aracla yapiyorsan hayat daha kolay, yoksa minibus duragina havalimanindan servis/ taksi alman lazim.