Koşarken ne yersiniz enejinizi korumak için? Performanslı jeller , enerji lokumları, belki tahin pekmez tüpleri sayabilirsiniz, bunların yanında neredeyse herkes “çikolata” da yer. Peki hangi çikolata?
Damak zevki kişisel, saygı duyulmalı. Ama yiyeceğin besin değeri, eneji miktarı taşınan ağırlıkran alınan faydayı doğrudan ölçecektir. Bir seneden uzun süredir aklımda olan bir inceleme yazısında bir kaç çikolatayı karşılaştırmak istedim. Canın çikolata çekmiş demeyin, ben koşarken bile az yerim. Bu sebeple 5 ürünü karşılaştırmak bile kolay olmadı.

1994 yılından bu yana dağcılık ve doğada yapılan başka dayanıklılık aktiviteleri sırasında bir çok atıştırmalık besin denedim, bunların arasında çikolatalar var. Yukarıda yazdığım gibi, çikolata tutkunu değilim. Oldum olası az yerim, çok aramam. Koşarken de bir çok çikolatayı, özellikle nugalı, fındıklı ve yer fıstıklı olanlarını denedim. Genelde tercih ettiğim iki marka var ve bu inceleme ile biraz da neden onlara “takılıp kaldığımı” da araştırmak istedim? Acaba içindekilerin bileşimi veya ürünün koşu koşullarındaki fiziksel durumu farkında olmadan mı yönlendirdi, yoksa pazarlama veya çevresel faktörler etkileyebilir mi?

Not: Bu test, tıp ve beslenme uzmanlığı olmayan yazarın (ben) kişisel görüşleridir. Bilimsel geçerliliği, üretici beyanına dayanan besin değerleri tablosunu kadardır.

Hangi Çikolatalar ve Neden?

20131218-013015.jpg

 

 

 

Eti Canga

Eti Maximus

Eti Wanted

Ülker Metro

Snickers

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu listeye birkaç çikolata girebilirdi: Şölen Winnergy , Ülker Metro Yerfıstığı Girmediler çünkü bizim markette bulamamadım, köşedeki bakkalda da yoktu. Geçmişte yemiştim birkaç kere, ama öncelikli tercih listemde değilse bulması da zorsa bu ilk incelemede yer almayabileceklerine karar verdim.

Bu listeye Eti Wanted‘ı koşarken hiç yemediğim halde aldım. Pirinç patlaklı bir çikolata barı tercih eden bir koşucu da duymamıştım. İncelemeye değer buldum. (Eğer Nestle Crunch ilk markette olsaydı bu teste o girecekti.)

Snickers ve Canga, koşmak için öncelikli olarak aradığım çikolatalar. Maximus ve Metro ise, “enerji” iletişimini sürekli kullandıkları için mutlaka olmalıydı.

Çikolatalı gofretler, bisküvili çikolataları katmadım, uygun olmadıklarını biliyorum. Bir tek Tadelle serisini dahil etmediğime üzüldüm, çocukluk ve gençliğimde çok tüketmeme rağmen son ağzıma uzak kalmış bir ürün. Ayrı bir incelem borcum olsun.

Paketleri açalım: Eti Canga, reklamını yaptığı dağınık yer fıstıklarıyla en tırtıklı ve farklı görünüme sahip. Wanted’ın pirinç patlaklı yüzeyi dikkat çekiyor. Snickers, Maximus ve Metro çok benzer ve sade görünümdeler.

20131218-013041.jpg

20131218-013054.jpg

 

Şimdi bir de kesitlerine bakalım. (Bıçakla kestim bu dilimleri)

Canga’nın merkezinde yoğun bir nuga ve üstünde karamel var, bütün fıstıklar çevresindeler ve dışa yakınlar.

Maximus’un fıstıkları yok gibi. Hacimli ama yumuşak bir nuga katmanı, üzerinde karamel ve fıstıklar.

Wanted’ın ortasında görece büyükçe karamel üstünde çikolatalara gömülmüş pirinç patlakları bulunuyor.

Metroda görünürde tane fıstık yok, karamel şapkalı nuga dolgusunun çevresi çikolata çevrili.

Snickers, nuga dolgu üzerinde karamele gömülü yarım yer fıstıklarıyla, çikolata kaplaması altından size bakıyor.

Bu görüntüye bakınca, her yemiş sever gibi Canga ve Snickers beni daha fazla çekiyor. Pirinç patlaklarını da severim ama Wanted’ın ortasında patlak olmaması (Crunch gibi) beni üzdü.

 

 

 

İlk ısırık , 19-20 derece sıcaklıkta:
Snickers : Ufak taneli, ısırması kolay. Kıvamı yerinde.
Metro: Tanesiz, tadına karamel nugası hakim.
Wanted: Pirinç patlakları kolay dağılıyor, yumuşak bir ısırık.
Maximus: Taneleri ufak, nugalı bir ısırık.
Canga: İri asimetrik taneli, nuga ortada ve ince kesitli olduğundan ısırma hissi kolay.

İkinci ısırık , 4 derece sıcaklıkta:
Buzdolabında bir gün bekletip ertesi akşam iş dönüşü tekrar ısırdım:
Snickers: Soğukta dışı çıtır, içi yumuşak
Metro: Soğukta yumuşak, kolay ısırılıyor
Wanted: Soğukta en çok sertleşen, nuga karameli ısırmak biraz kuvvet istiyor. (Bazıları Ahh! der)
Maximus: Soğukta nispeten sert ama fazla zorlanmadan ısırılıp kopuyor
Canga: Soğukta ısırması kolay, dış kat çikolata harcı ile bir arada duran fıstıklar kolay dağılma eğiliminde, heyacan sevenler için eğlenceli. Fıstık kaybettiğine kafayı takanlar için stresli olabilir…

Ambalaj ve Gramaj:
Çikolataların yasal bir standart gramajı yok. Benim anladığım kadarıyla pazardaki kritik fiyatlara tutunmak için üreticiler gramajı değiştiriyor (Örnek: Snickers 2012 yazında 57gr idi, yazıyı hazırlarken Türkiye’de 50gr, ABD sitesinde 52gr, Metro kurumsal sitesinde 40gr iken benim elimdeki 36gr).
Snickers: 50gr, ayrıca 18gr x 15 adetlik minileri var
Metro: 36gr, web sitesinde mini paketleri olduğu gözüküyor, görmedim
Wanted: 40gr
Maximus: 40gr
Canga: 50gr, eskiden 36gr x5 adetlik paketleri vardı, bulamadım

Besin Değerleri

Canga, Maximus, Wanted, Metro ve Snickers çikolatalarının besin değerleri karşılaştırması

Canga, Maximus, Wanted, Metro ve Snickers çikolatalarının besin değerleri karşılaştırması

Öncelikle, taşıdığımız birim gram başına olabildiğince çok enerji almak isteriz. Ancak kalorinin miktarı kadar, ne tip enerji kaynağı olduğu da çok önemli. Protein ve yağ, kısa yarışlardan önce enerji almak istediğinizde çok anlamlı olmayabilir, ama 12-18 saat (ya da daha fazla) sürecek bir yarışta tercihiniz olacaktır. Yağın nereden geldiği de önemli: margarin veya bitkisel yağ ile yapılan çikolata-nuga-karamel bileşimindeki yağ mı, yoksa içerdiği fındık-fıstık kaynaklı yağ mı? İkincisi çok daha besleyici olacaktır.

Karbonhidrat kaynaklı enerji arttıkça, ısırdıktan sonra kan şekeriniz daha hızlı yükselecektir, daha büyük bir enerji patlamasına hazır olun. 5K yarışına çıkmadan önce bunu tercih edebilirsiniz. Karbonhidrat kırılımına da bakmak isteyebilirsiniz; şeker en basit karbonhidrat (bu çikolatalarda glikoz şeklinde şeker var), şekerden arta kalan gramaj nişasta türü karbonhidratlar. Nişasta, biraz daha karmaşık bir molekül dolayısıyla herkes hissetmese de biraz daha fazla zamandan %100 enerji verecektir. Test ürünlerine karbonhidratın %kaçı şeker diye baktığımızda, Canga-Maximus-Wanted %64-70, Snickers %80, Metro %96 oranında şeker kaynaklı karbonhidrat içeriyor. Metro ve Snicker’ın “enerji patlaması” çağrışımlarıyla iletişim yapması boşuna değil.

Tuz (sodium), vücudun egzersiz sırasında ihtiyaç duyduğu bir ürün. Egzersiz süresi uzadıkça daha fazla içerini avantaj olmakla beraber, u ürünlerdeki miktarlar eser seviyede sayılacağı için tuz alımında hesaba katılmalarına bile pek gerek yok kanısındayım.

Fiziksel ve Ağız Tadı Değerlendirmesi:
Ilık ve sıcak havalarda hepsini ısırmak kolay. Soğukta Eti Wanted koşucu için zol olacaktır. Diğer dördü kolayca yenebilir. Şahsi görüşüm, fıstık taneli bir çikolata daha lezzetli ve eğlenceli. Fıstık oranı artınca besin değeri de spor için daha uygun oluyor 8detaylar aşağıda.)
Ufak ambalajlar koşu sırasında avantaj bence: 18gr’lık Mini Snickers koşu sırasında 2, bilemedin 3 ısırık.
Canga’yı eskiden 5li ambalajında satın alır 3-4 ısırıkta yerdim. Bu tercihimin 3 sebebi var sanırım:
İlki ağız tadı, çok bol çikolata sevmediğim için koşarken azar azar yemeği tercih ediyorum,
İkinci sebep, ani şeker yüklemesi ile kan değerlerimi zıplatmamak için az az yemek daha iyi,
Üçüncüsü, kısmen yediğiniz ambalajdaki çikolatayı güvenli bir cebe yerleştirmek, koruyup bir sonraki atıştırma zamanında tüketmek gerekir. Ufak ambajları yiyip bitiriyorsunuz, çöpünü cebe koyup sonraki molada yeni paket açıyorsunuz.

Besin Değeri Değerlendirmesi:
Kısa süreli enerji ihtiyaçlarında ani patlamalar için favori Ülker Metro ve Snickers,
Uzun süreli dayanıklılık etkinliklerinde Eti Canga ve Snickers daha avantajlı görünüyor,

Sizin tercih ve görüşleriniz nedir?

Bu yazı ilginizi çektiyse şu yazılarımı da okumak isteyebilirsiniz:
Seğmen Tahin Pekmez Tüpleri
Turkish Energy Gel: Koska Süper İkili

Share This