ON Running Cloud Surfer koşu ayakkabısı, sıra dışı düşünmeyi seven insanların zihni-sinir projelerini andıran bir girişimin ürünü. 2014 Nisan ayı başlarında ON Running Türkiye distribütörünün test etmem için verdiği ayakkabıyı bu yazıyı yayına aldığım sırada 583km test etmiş durumdayım ve koşmaya devam ediyorum. Dolayısıyla ayakkabı hakkındaki özet fikirlerimin sağlam bir zemine oturduğunu düşünüyorum.

on-cloud-surfer-running-shoe

On Running, İsviçre merkezli bir tasarım ve mühendislik odaklı firma. Cevap aradıkları problem şu: Destekli her ayakkabı yumuşak iniş amaçlar, ama yumuşak inişi sağlayan tabanlar ayağın yere kuvvet iletimini de sönümleyerek güç kaybına yol açıyor. Hem yumuşak iniş, hem sert kalkış basışı nasıl mümkün olabilir? Buldukları cevap ayakkabının altına EVA veya başka süngerler yerleştirmek yerine, CLOUD (Bulut) adını verdikleri eliptik kauçuk halkalar eklemek. Yani kabaca esnek borucuklar… borucukların iç çeperini dişli yaparak alt ve üst yüzeylerin baskının belli bir anında birbirine kenetlenmesini sağlayarak stabilite ve uzun ömür sağlamayı da amaçlamışlar.

on-running-cloud-technology-1

Makine mühendisliği eğitimi almış detaylara ve tasarımlara takıntılı bir koşucu olarak fikri incelemeye değer buldum:)

on-running-cloud-technology-outsole

Her ayağınızın altında 13-16 adet bulut halkası var.

Benimkilerin tabanı, 583km antrenman sonrası.

Benim 45numaraların tabanı, 583km antrenman sonrası.

Bulut teknolojisinin detaylarını marka internet sitesinden daha detaylı inceleyebilirsiniz.

On Running’in birkaç model ayakkabısı var. Bana gelen Cloud Surfer, 2014 yılında Türkiye’ye ilk ithal ettikleri modeldi. Sanırım bu sene Cloud Runner adıyla yenilendi. Serinin en destekli ayakkabısı. ondan biraz daha hafif Cloud ve serinin en yumuşak ve hafifi olan Cloud Racer modelleri de Türkiye’de şuan satışta. (01/2016)

Cloud Surfer, destekli bir model. Düzenli ve sık antrenman yapan, haftalık kilometresi uzun ve sert zeminde koşan koşucular düşünülerek ortaya çıkmış. Üreticiye ayak numarasına göre ortalama ağırlığı 260 ila 285 gram, ayak ucu ve topuk yükseklik farkı 7mm.

Kitabi bilgilerden kendi deneyimlerime geçiyorum.
Genel Bakış:

Cloud Surfer’ı ilk denediğimde, giydiğim en sert koşu ayakkabılarından biri olduğunu fark ettim. Tabanı belli bir formda ve 4/5 boyunca oldukça destekliydi. Tabanı dışında, ayakkabının yanları ve üst kısmı da destekliydi. (Not: 2014 ilk baharında uzun bir süredir Asics Fuji Racer, Asics Gel-Excel33, The North Face Single Track, The North Face Hayasa gibi yumuşak veya orta tabanlı ve yumuşak üstlü ayakkabılarla koşmakta olduğum için bana oldukça sert gelmişti.) Haftalık koşularımı uzun zamandır yumuşak ve çorap rahatlığında ayakkabılarla yaptığım için ilk başta yadırgadım. Önceki sene (2013) barefoot tadında bir modeli ilk iki haftasında çok yoğun kullanıp kalfımı incitmiştim. Bu tecrübeyle, ilk 2-3 ay haftada birden fazla koşmamaya, kısa koşularla başlayıp daha sonra uzun koşmaya karar verdim. Böylece ilk 20+km koşumu yapmak için 3-4 ay beklemiş oldum.

Bence doğru bir karardı. O zamanlar orta taban basarak koşmaya başlamıştım ve yerden yüksek yapısıyla Cloud Surfer önce topuk vurmamı sağlıyordu. Üreticinin iddia ettiği gibi uzun beton zemin (en eklem düşmanı zemin türü) desteği oldukça iyiydi.

Ayakkabı, “Swiss Engineered – İsviçre Mühendisliği” ibaresi ile pazarlanıyordu. Kutudan çıkan ürün mükemmeliyetçi detaylara sahip, şık, tok bir papuçtu. Kumaşı, kauçuğu, işçiliği kusursuz görünüyordu. Ama ne kadar dayanacaktı?  Özellikle bulut halkalarının beli bir km sonra gevşeyeceğini veya esneme noktalarından yırtılacağını öngörüyordum. Dolayısıyla “şekil” papucumla biraz koşup en az 200-300km sonra incelemeyi yazayım istedim. 2015 yılında fazla blog zamanı ayıramayınca, 583km sonra hala “şekil” görünümdeyken yazıyorum.

on-running-cloud-surfer-front

583km antrenman ve onlarca gün şehir kullanımından sonra yakından bakalım. Bağcıkları kolay açılıyor, sağ tekteki gibi çift düğüm atıyorum. (tıkla-büyüt)

Fiziksel Yapısı:
On Cloud Surfer, destekli bir papuç. Tabanı ve üst yapısı sert. Malzemeleri görece ağır. Ancak ayakkabının bütün malzemeleri (kauçuk, tekstil, plastik) oldukça dayanıklı. Çoğu ayakkabı 30-50km sonra ayağınızın şeklini alır, 150-250km sonra yanları oldukça yumuşar. Cloud Surfer 580km sonra hala taş gibi. “Taş” ve ayağım artık çok uyumlu ama hiç gevşeme, kendini bırakma yok. Taban desteği yerinde. Üst malzemedeki tekstilde delinme-tüylenme-yırtılma yok. Hatta suni-suet görünümlü parçalarda da yıpranma çok az. Geçen ay annemin görse gözleme dayanan sorusu olayı özetliyor: “Caner bu ayakkabıyı yeni mi aldın? Çok şıkmış…” (o sıralar 560-570km koşmuştum. Patika ve çamurda hiç koşmadım ama yağmurlu havalarda koştum, hiç oturup yıkamadım.) Biraz da gri-mavi olmasının avantajı diyelim.

Benim papuçlar, iç ve dış yan görünümleri

Benim papuçlar, iç ve dış yan görünümleri

570+km koştuktan ve en az 75-80 gün gündelik giydikten sonra, sonunda bir halka yırtıldı. Sol ayak başparmağım altında, en yukarda da içte olan halka. Ayakkabılarımın tabanında burun bölgesi daha hızlı erir, ince kanallar 500km sonrasında kaybolur. Bu sebeple benim basış tarzıma göre normal buluyorum.

570km sonra ayakkabıdaki ilk ciddi yıpranma belirtisi

570km sonra ayakkabıdaki ilk ciddi yıpranma belirtisi

Basış ve Adım Hissi:
Destekli ve sert ayakkabıların altı az kıvrılır, bastığınız zemini tam hissetmezsiniz. Dağcılık yaptığım dönemlerde çok sert ayakkabılarla çok uzun mesafeler yürür-tırmanırdım. Koşuya başladığımda destekli bir model olan Asics Kayano 16 ile çok rahat etmiştim. TNF Ultra 105, Salomon XA Pro 3D ve Salomon Mission bana aynı rahatlığı vermedi. On Cloud Surfer, Kayano’dan sonra (ki yıllar oldu) rahat ettiğim tek destekli koşu ayakkabısı. Parmak-topuk farklı 7mm ile doğala yakın olsa da yerden yüksek bir tasarımı olduğu için zemini az hissettiriyor. Topuğunuz gayri ihtiyari önce basıyor. Topuk ve dizde az titreşim hissettim. İtme ve zeminden ayrılma sırasında bir sarsıntı-sallanma olmuyor. Yanal yükler, çapraz basışlar ve iniş-çıkışlarda ayak ve ayakkabı hep aynı hareket ediyor.

Sol tek topuk ve dış yan detayına yakından bakış.

Sol tek topuk ve dış yan detayına yakından bakış.

Zemin Tutuşu:
Sıradışı tasarımı dikey ve yatayda birkaç geniş (el parmağınızı sokabileceğiniz) kanal dışında bulut halkaları üstünde mikro kanallar içeriyor. Bu mikro kanallar halkanın içi boş olduğundan oldukça sığlar ve 500km sonra bir kısmı kayboldu (bende daha çok burunda.) Ben patika ve toprakta pek kullanmadım ama ıslak taşlar dışında fena tutmayacağını düşünüyorum. Beton, asfalt ve parke taş zeminlerde, kuru ve ıslak koşullarda zemini iyi kavrıyor. Arnavut kaldırımı parke taşlar, kaldırım köşeleri, bozuk travertenler gibi engebeli  zeminlerde tabana bir şey batmıyor, halkalar takılmıyor. Yokuş yukarı ve aşağıya halka içi tırtıklar kaymayı ve savrulmayı önlüyor. Bir iki kere halkalar içine budanmış ince çalı dalları girdi:)

Son Söz:
Uzun mesafe koşanlara özellikle sert zemindeki uzunları için öneririm. Hafif ayakkabı makbuldür akımının yayıldığı bu günlerde, her gramı için size uzun ömür vaat ediyor. Yumuşak ve doğal basışı destekleyen ayakkabılarla çok km yapanların mutlaka haftada belirli bir mesafe koşarak alışmasını öneririm. Beki de sevmezler. Aşağıda farklı koşu stillerine sahip iki arkadaşımın incelemelerine de bağlantılar var. Mert daha minimal ve ince modelleri seven hızlı bir koşucu, Cloud Surfer beklentilerini karşılamadı. Ilgaz ise destekli modelleri tercih ettiği için daha memnun.

On Running Cloud Surfer için Mert Derman incelemesini buradan okuyabilirsiniz.
On Running Cloud Surfer için Ilgaz Kuruyazıcı incelemesini buradan okuyabilirsiniz.

Diğer Papuç testlerim:
New Balance 1210 Leadville Koşu Ayakkabısı
TNF Ultra Trail Ayakkabı
TNF Single Track Hayasa patika koşu ayakkabısı
Asics Gel Fuji Sensor 2 patika koşu ayakkabısı
The North Face Single Track patika koşu ayakkabısı
Asics Gel Fuji Racer patika koşu ayakkabısı
Salomon XA Pro 3D Ultra patika koşu ayakkabısı
Asics Gel-Excel33
Nike Lunar Eclipse 2
Nike Lunar Eclipse 2
Nike Lunar Glide 4
Nike Lunar Glide 3
Asics Gel Kayano 16 koşu ayakkabısı
Scott Comp koşu ayakkabısı
TDS papuç testi: TNF ULTRA105 mi, TNF SINGLE-TRACK mi?
Merrell Chameleon

Share This