Yıllardır listemde olan bu yarışa bu sene sonunda katıldım. Koşmak gezmek ve görmek için çok güzel bir araç. Hem normalde gitme sebebiniz olmadığınız yer ve tarihlerde yolculuk yapıyorsunuz, hem de turist olarak gitseniz görmeyeceğiniz yerleri görüyorsunuz. Osmangazi Tarihi Kent Koşusu çok iyi bir örnek, yıllar içinde Uludağ’a veya bir çok kez iş/geçiş için Bursa’ya gittim, eski Bursa’nın bu mahallelerinin çoğunu görmemişim.
Yarış Osmanlıya adını veren Osman Gazi‘yi anmak ve tanıtmak için Bursa’nın fethi etkinleri kapsamında Osmangazi Belediyesi tarafından yapılıyor. Büyükşehir Belediyesi ve Ankara’da destek oluyor diye görünüyor. Organizasyonda iki ayrı koşu var: 15km yarışı ve 4km halk koşusu. Halk koşusunda çip zaman sistemi yapılmıyor.
Yarışa kaç kişi katıldı bilmiyorum, 2000li numaralar vardı ama ortada bence o kadar toplam adam yoktu. Yarışlara kayıt tamamen ücretsiz olduğu için en az %50 LCV sorunu yaşadıklarını kendi tecrübelermle tahmin edebilirim. Start ve (ayrı olan) finiş alanı dar ve derinlik görüntüsü vermeyen alanlar olduğu için fotoğraflar boş çıkmayacaktır.
Gelelim yarışa. Önce yarış öncesi: Kayıt olması hem kolay hem zor bir organizasyon. İnternet sitesinden parkur ve yarış detayları yüzeysel alınıyor, site zor kullanılıyor. Ücretsiz olduğu için online kayıt şak diye yapılıyor ama konfirmasyon mesajı gelmiyor mesala, numaranızı kaydedin mutlaka. 15km numara dağıtımı yarıştan bir gün önce, Cumartesi farklı bir alanda, belediyenin bir tesisinde yapılıyor. Makarna partisi de aynı yerde. Kayıt sırasında pamuklu tshirt ve yalın bir çanta dağıtılmış bu sene. (mış), çünkü ben Cumartesiden gelemedim. Kitimi alacak arkadaşlar da atlayınca ( :)) ) kısa bir stres yaşasam da telefonla ulaştığım yetkililer online kayıt olmuş olanların yarış sabahı kit alabileceğini ilettiler. Nereden, kimden, kaçta bilgilerini bilmeden az uykuyla 02:00am İstanbul-Bursa arabasına bindim. Hoş sürpriz, Yılduz Parkı’nda beraber koştuğum abilerle aynı Nilüfer turizm otobüsündeydik. Serviste sohbet ettik, ben planım gereği otobüste kafamı koydum ve başarılı bir şekilde 3 saat uyudum. Otogarda basit bir kahvaltıyı takiben ben önden göğüs numaramın peşine düştüm. Bu arada, Bursa toplu taşıması çok başarılı. Hem sabah, hem de dönüşte Mudanya-Güzelyalı bağlantıları çok basit, akıcı. Daha kit dağıtım noktası kurulmadan, (kalbim temiz ya) ilk sorduğum görevli göğüs numaralarını aracında taşıyan belediye personeli çıktı ve 7:08de kayıt tamamlandı. Hemen ana kahvaltı için Atatürk Cad başında erkenci bir börekçide su böreği ve çay ile kendime geldim, koşu şortumu giyip marketten son alışverişimi yaparak start alanı olan Saltanat Kapısı‘na geçtim. Önceden haberleştiğimiz sevgili Tayfun (Carlı) Hocam ve arkadaşlarıyla telefonlaşmaya gerek kalmadan buluştuk. Eker Gıda sponsorluğunda oluşturdukları “Eker I Run Team” bence örnek bir farkındalık çalışması. I Run Team ile beraber ısındık, gerdirme yaptık ve onları örnek alarak ilk kez bir yarıştan önce arttırma yaptım.
Çıkışa 10 dakika hala mehter gösterisine bakarken Dailymile’dan Bursa’lı Celil ve Sedat ile buluştuk.
Sedat önceden tempo planını söylemişti, plan ve hesap yapmadığım(yarış parkurunu bile otogarda googleladım yoğunluktan) planı olan birisiyle başlamak iyi fikirdi. Ne hızda koşardım? Ne bileyim, önceki gün İznik Ultra 2014 için ofiste 7 saat ekip ve gönüllü planlaması hesapladıktan sonra hesap yapmak istemiyordum. Sadece koşmaya karar vermiştim, yorgundum. Yine de start tabancası hep bir gaz ve enerji verir, bunu Sedat’la paylaştım.
Saltanat kapısı arkasına geçmemiz istendi, biz Sedatla sohbet ederken aniden pat sesi ve konfetiler…start karambolde verildi.
Önümüzdeki iddialı kalabalık yavaş yavaş kapıdan aktı, sonra bizim için slalom başladı. İlk km çok dar ve yavaş oldu, ama sonunda rahatladık.
Parkur kısa start düzlüğünden sonra 3km boyunca irtifa kaybediyor, bazı bölümler dik. Sonra kısa bir düzlük ve 5.kmye kadar inişe devam. Yokuş aşağı benim en sevdiğim olduğu için Sedatla bakışarak hızlandım, sözleştiğimizden hızlı gidiyorduk ama o da şikayet etmeyince hıza tutundum. Organizasyon yapışkanlı numara vermişti, Sedat ve bende iğne olmadığı için yapıştırmıştık, yokuşun ortasında Sedat’ın ki çıkış düşünce geri dönüp aldı, 15-20 metre arkama döndüğünü görünce tavşan rolüyle hızlandım. 1-1,5km sonra ara açılmıştı ve Sedat’ın sen git işaretini görünce ben tempoma devam ettim.
Parkurun ikinci 5kmsi uzun düzlükler ve aralarında yokuşlardan oluşuyordu. Garmin 310xt 10km çip noktasını 1km erken gösterdi (bu sene parkuru kısaltmışlar.) Bundan habersiz olarak, son ebabın dik ve daha uzun olmasını bekleyerek ekonomik gitmeye çalıştım. İndiğimiz yerleri geri tırmanıyorduk. Dere kenerındaki dik bir tırmanışlar ufak bir yaya köprüsü geçip bir anda eski çarşı sokaklarına daldık. Çoğu kapalı ama yüzlerce yılın izini taşıyan dar sokaklarda arnavut kaldırımında koşup üstü örtülü Okçular Çarşı’na girdik. İnternette gördüğüm kapalu mekan fotoğraflarını şimdi anlamıştım. Kaymak zeminde bitişe yaklaştığımızı hissederek hızlandım.
Bursa Kapalı Çarşı içinden de hızla devam ettim; tadilattaydı. Tekrar gelip koşmak için bahanem hazır. Çarşının çıkışı start aldığımız Saltanat Kapısı’na 300 metre yokuş çıkarak götürdü. Sabah numaramı almak için geçtiğim eski mahalle sokaklarından son eforla bitiş çizgisine ulaştım. Resmi Sürem: 1:03:51 Garmin 310XT datamı görmek için tıklayınız
Yarışta Benim için İyi Gidenler / Doğru Yaptıklarım:
*Yorucu bir haftadan sonra temkinli yaklaştım, hedef-derece hırsı ile zihnimi ve bedenimi zorlamadım.
*Sabah erken saatten itibaren sıvı alımı ve beslenmeye dikkat ettim. Vücudumun yorgun olduğundaki fazladan besin ihtiyacını olabildiğince gündelik alışkanlıklarıma yakın, ağırlıklı sıvı gıdalarla çözmeye çalıştım.
*Starttan 40 dk önce 15-18dk ısındım, 5-6 dk gerdirme yaptım, sonrasında ilke kez arttırma (5-6dk) yaptım. Vücut ve kaslar hazırlandı.
*Start öncesi sakin ve olayları akışına bırakmaya kararlı bir zihin haline ulaştım.
*Tanımadığım yarış organizasyondaki aksaklıklardan etkilenmemek için bel çantası ve matara taşıdım. Yarım Eti Canga‘yı şortumun yan ceplerine böldüm. Su noktaları boldu ve düzgün çalışıyordu. (ama web sitesinden emin olamamıştım.)
*Ayakkabı ve kıyafet seçimi doğruydu. Asics Gel-Excel 33 papuçlar, TNF koşu şortu, tshirt+ iznik ultra kolluları. Yarışın ortasında yokuş tırmanmaya başlayınca kolları sıvayıp vücudumun serinlemesini kolaylaştırdım.
*Yarışa kalabalıktan dolayı yavaş başlamak zorunda olunca ilk km.yi kademe kademe hızlandım, Sedatla beraber söz verdiğim (!) hızı biraz esneterek gitmek de ilk km.lerde kendimi yıpratmamak için frenledi.
*İkinci yarıda birkaç kere kendime kamçı vurarak (ipodda şarkı değiştirip ve zihnen itekleyerek) tempomu korumayı başardım. Müzik gerçekten etkili-ABD milli takım seçmelerinde yasaklanmasına şaşmamak gerek…
Geliştirmem Gerekenler:
*Yarışa katılmadan önce araştır: Parkur eğim grafiği. Bulamazsan katılanlardan sor.
*iPod müzik listemi yenilemem lazım
*Yarıştan önce uykunu tam al (yaşam bazen de böyle veriyor)
*Bursa-İstanbul deniz otobüs biletini önceden al, özellikle BUDO için (yarış sonrasına bıraktığım için yer bulamadım, 2 saat geç geldim)
Organizasyon hakkında, iyi ve gelişmesi noktalar:
+ Parkur çok güzel (yokuşa alışık olan bayılır, alışık olmayan da sözlük anlamında bayılabilir…)
+ Organizasyonda güzel detaylar var: katılım ücreti, mehter, promosyonlar, işaretleme, parkurda su istasyonları ve görevliler, varış sonrası su-madalya-bulgur pilavı, yeniçeri kostümlü görevliler.
+ Bursa’yı koşarak göremk için ideal bir organizasyon
+ TRT3 canlı yayınladı. Atletizmin kitlelere sevdirilmesi için iyi fırsat.
…
– Web sitesi çok kötü (denizi geçip derede boğulmak olmuş, o kadar kullanışsız) Sanırım 9 sene önce ilk yapılan site kırılımı ve web mantığı kullanılıyor.
– Yapışkanlı göğüs numaraları olmamış
– Startta ses sitemi vardı, ama sanırım sadece surların dışına ses veriyordu… iki kolon daha eklenebilir
– Parkur boyunca km tabelası yoktu
– Parkur haritası vardı webde, eğim grafiği yoktu. Bu kadar eğimli parkurlarda bence önemli.
– Finiş çizgisi sonrası daha iyi organize edilebilir: belki S ile uzatılabilir. Kağıt numara olayı anlamsızdı. Madalya ve su biraz karamboldü.
Organizasyon sitesi: www.osmangazimarathon.net
Osmangazi Sonuçlar genel ve master yaş kategorileri olarak iki ayrı sayfadan erişilebilmektedir.