The North Face Ultra Cardiac, (bence) eski Single Track serisinin oldukça revize edilmiş bir devamı olarak 2015 yılında piyasaya sunuldu. Türkiye’ye biraz geç geldi, benim test papuçlarım biraz daha gecikti, ama beklemeye değdi:) Tabanı orta sertlikte, darbe emiciliği iyi, çok teknik olamayan zeminlerde bir nevi dört-mevsim-lastiği gibi oldukça güzel performans gösteren bir model. Kısa ve ultra patika koşuları için ideal.
Bu değerlendirmeyi yazmadan önce Ultra Cardiac’larla şu parkur ve yarışları koştum: Geyik Koşuları parkurunda antrenmanlar, TNF Cappadocia Ultra 110K, SainteLyon 80K, Eco Trail Paris 80K. Dolayısıyla ayakkabıları asfalt dahil her zeminde test etme imkanım oldu.
Ayakkabıda neredeyse hiç hayal kırıklığım olmadı, ama insanın beklentileri hep yükseliyor, daha iyi olmasını istediğim şeyler var.
Teknik verilere bakarsak; 272gr (8UK /Euro 42 numarası) ağırlığı ile minimalist olmasa da orta-destekli bir ayakkabı için hafif sayılabilir. Ayakkbının burnu 12mm, topuğu 20mm kalınlığında. Topuk-burun farkı (drop diye geçen) 8mm. Bu destek ile uzun koşular ve ultralar için asgari bir desteği var. Ayakkabının burnu ve topuğu destekli. Her iki yanı bantlarla (resimde siyah ve sarılı) sıkı tutuluyor. Ana kumaş mazemesi Ultra Airmesh, Ultra Trail’lerde kullanılan kadar hafif değil, ama hala hafif ve oldukça sağlam. Yassı bağcıları koşarken kolay açılmıyor. Ayakkabının önünde ve topuğunda reflektörler var.
Ultra Cardiac’ların çoğu zemin için oldukça etkili tutuş sağlayan vibram dış tabanları var. (Vibram, İtalya’nın meşhur bir outdoor taban markası, değişik sporlar ve zeminler için özel tabanlar üretiyor. Patika ve dağ koşuları için de birden fazla tabanı var)
Ultra Cardiac’lar bol çamurlu zemin dışında neredeyse her zeminde çok iyi tutuş sağlıyorlar: ıslak taşlar, nemli çimler, kumlu-topraklı patikalar, taşlık patikalar, asfalt ve ıslak asfalt geçişleri, az çamurlu toprak zeminler. Performansları çıkış, iniş, düz ve yan geçişlerde gayet tatminkar.
Taşlık ve özellikle ıslak taşlık zeminde tutuşu iyi olan her taban, taş ve asfaltta koştukça aşınır. Bence güzel optimize edilmiş. Ev kapısından koşmaya başlayıp patika öncesinde sert zeminler geçenler veya Çekmeköy gibi karışık zeminde koşanlar için ideal.
Ultra Cardiac’ların kalıbı bence normal. Parmaklar normal ve rahat, ayağın iki yanı biraz daha sıkı, ama hala uzun koşup şişmeye yer var. Ayakkabı dilinin yanları açık, kendi kalınca ve destekli: Bağcıklara daha rahat asılabiliyorsunuz. Papuçların iç astarı patentli Flash Dry astarı ile kaplı; oldukça hızlı kuruyor. Anatomik iç taban çıkabiliyor.
Topuk kısmında TNF ayakkabılarındaki Cradle isimli parça topuğun oynamamasını sağlıyor.
Özet
Genel maksatlı bir patika ayakkabısı alıp orta ve uzun mesafeler koşmak, bir çok zeminde rahat etmek istiyorsanız gayet güzel bir seçim. Kesinlikle mutlu olursunuz. Aracınıza taktığınız dört mevsim lastiği gibi düşünün. Özellikle derin çamur, çok hafif ayakkabı, çok fazla topuk desteği gibi özel ihtiyaçlar dışında tek patika ayakkabısı olarak The North Face Ultra Cardiac ile yıl boyu koşabilirsiniz.
Tozlukla da koştum.
Diğer Papuç testlerim:
Test Ettiğim Bütün Koşu Ayakkabıları
New Balance 1210 Leadville Koşu Ayakkabısı
ON Running Cloud Surfer Koşu Ayakkabısı
TNF Ultra Trail Ayakkabı
TNF Single Track Hayasa patika koşu ayakkabısı
Asics Gel Fuji Sensor 2 patika koşu ayakkabısı
The North Face Single Track patika koşu ayakkabısı
Asics Gel Fuji Racer patika koşu ayakkabısı
Salomon XA Pro 3D Ultra patika koşu ayakkabısı
Asics Gel-Excel33
Nike Lunar Eclipse 2
Nike Lunar Eclipse 2
Nike Lunar Glide 4
Nike Lunar Glide 3
Asics Gel Kayano 16 koşu ayakkabısı
Scott Comp koşu ayakkabısı
TDS papuç testi: TNF ULTRA105 mi, TNF SINGLE-TRACK mi?
Merrell Chameleon