The North Face Ultra MT koşu ayakkabısı değerlendirme yazım geç kaldı. Ayakkabıyı 18 ay kullandım. Her yönüyle tecrübe ettiğimi söylemem mümkün.
Giriş Hikayesi: Numaramı normal modelinde bulamadığım için Ultra MT GTX (GoreTeX) modelini almak durumunda kaldım. Ayağım genelde çok terler, yaz aylarında bu sebeple pek kullanamadım. Kış ve yamur çamur koşularında hiç acımadan su birikintilerine basıp devam etme huyum vardır. Patika ayakkabılarımın ıslanmasına ve sonra koşarken suyu atmasına alışığım. Goretex zarlı bir ayakkabıda bu mümkün olamayacağı için ilk başta çamurlu ve ıslak günlerde kullanmadım. Sonra, elimdeki koşu tozlukları ile kullanarak bilekten su girmesini çok azaltarak rahatlıkla kullandım. Özellikle 2017 Ocak ayındaki karlı günlerde, derin karda karda buzda koşmak için ilk tercihim, Ultra MT GTX ve tozluklarım oldu (aşağıda fotoğrafı var.)
Ayağı Sarış Hissi: Ultra MT, daha önce kullandığım diğer The North Face modellerinin çoğuna göre (Single Track, Ultra Trail, Ultra Cardiac, Ultra Endurance) ayağı sıkı saran dar bir kalıba sahip. Normal veya biraz daha geniş, ultra koşularda yayılmaya alışmış ayaklarım “sıkı” ama rahatsız etmeyen kabuğun içine ilk girince endişelendim, ancak üst malzemenin hem kalıbı hem esnekliği hiç vurma veya aşınmaya yol açmadı. Sıkı hissiyatı destekli ve sert sayılabilecek orta tabandan da alıyorsunuz. Dar kalıp teknik patikalar ve çamurda daha az enerji harcamanızı, bastığınız yeri daha iyi hissetmenizi sağlıyor. İnce ip bağcıklarını kendinden açılmaz düğüm bağlama tekniği ile bağlamanızda fayda var.
Basış Hissi: Yukarda bahsettiğim gibi, altı sert üstü yumuşak bir ayakkabı. Taşlar ve tabanın ortasını bastığınız kütük üstündeki budakları hissetmiyorsunuz, çamurda ayağınız kolay burulmuyor. Derin dişleri sağlam ve rijit olduğu için bastığınızda ayağınız dolaşmıyor. Single Track, Ultra Trail modellerine göre daha sert bir papuç, 2-3 koşuda alıştım.
Taban ve Zemin Tutuş: Vibram® Megagrip tabanı hem agresif dişler, hem de yapışkan kauçuk içeriyor. Çamurda, ıslak taş/granit/asfaltta, buzla, karda çok yüksek tutuş sağlıyor. Diş yerleşimi dallar, kökler ve devrik kütükler üstünde dengeli basış sağlıyor.
Koruma: Tabandaki korumayı yukarıda anlattım. Burun kısmında kauçuk yan korumalar darbeler karşı parmakları koruyor. Güçlendirilmiş parçalar parmakların biraz üstüne, yanlara yayılıyor, topuğu sarıyor. Ayakkabının dili yanlarla birleştiği için dilden içeri toz ve su girmiyor. Dilin kendisi yumuşak ve destekli, yan kanatları incecik olduğu için bağladığınızda rahatsız etmiyor.
42 numarası 295 gr olan The North Face Ultra MT sağlamlığına göre makul ağırlıkta. Patika ve arazi için şuan kullandığım dişli iki papuçtan biri (diğeri adidas Agravic – evet bir ara yazacağım.) Yenileme zamanı geldiğinde hala üretimdeyse membransız modeline güvenebileceğimiz bildiğim bu papuç az-orta çamurda yüksek performans sağlıyor. Derin çamurda dişler biraz daha derin olsaydı diyorsunuz. Ancak kuru sert toprakta uzun etaplarda rahat koşmayı sağladığı için, çoğu durumda memnun edici.
Blog inceleme yazısı yazdığım ayakkabılarımın tam listesini bu bağlantıdan görebilirsiniz.
Instagram’da Ultra MT’lerim:
Kutudan çıkan Ultra MT’ler
Toprağa ilk basış sonra Ultra MT’ler
Temiz Ultra MT’ler
Çamur ve Ultra MT:
Tozluk ve Ultra MT:
Blog inceleme yazısı yazdığım ayakkabılarımın tam listesini bu bağlantıdan görebilirsiniz.