Haftalık İOG antrenmanını düzenleme sırası benim içinde olduğum gruba 16/12/2012 günü geldi. Parkur ekbi eksik olduğu, kalan ekibin kısıt ve güçlü yanlarını az kullanılan bir harita ile birleştirilelim diyince  Beşiktaş-Yıldız Parkı’nda yapmaya karar verdik.

oryantiring-antrenman-hazirlik

 

Park-O olmasına rağmen kapsam ve içeriği sebebiyle hazırlık ve uygulaması emek yoğun ve belli bir insan gücü gerektiriyordu. Öncesinde Abdullah ve Hakan eşya ve kırtasiyelere, Haldun parkur atmaya ve kayıt almaya, Berkay kayıt almaya yardım etmese, Bülent ile yetişemezdik. Bu yazıyı parkurda kullandığımız oryantiring antrenman örneklerini yararlanmak isteyebileceklere faydası olması için hazırladım.

Antrenmanı SPORTident elektronik çip sistemi ile yönetecek şekilde hazırladık. Güvenlik için istasyonları kilitledik. Her istasyonu sağlam bir noktaya kilitlemeye çalışan bir parkur planlamanın hem planlama, hem kilitleri bağlama hem de toparken ayıklama zorlukları vardı. (Yan tarafta parkur sonundaki ayıklama masamızın halin görebilirsiniz.)

Sabırsızlara not, parkur sonuçları sayfanın en altındadır.

Antrenmanın merkezinde uzun parkurun 3 ayrı harita koşması kurgulanmıştı:

1.Harita : Normal oryantiring, toplu start ile ilk başlarda kafa kafaya koşma heyecanınını yaşatmayı amaçlıyordu.
Bu tip antrenmanlar ülkemizde oldukça az. Bayrak yarışları da az. Hız-nabız-oryantiring saç ayaklarını optimize etmeyi öğretir, ya da edememenin bedelini. Kafa kafaya koşmak eğlencelidir, sizi sınırlarınızı zorlamaya iter, ormanda çok yaşamadığımız rakiplerin gücünü görme imkanı verir. Taktik geliştirmeye, çevrendeki koşucular ve rotalarını görürken kendi rota ve hedefine olan konsantrasyonu korumanın önemi gösterir. Antrenmanı yarış atmosferine sokup özellikle ilk ayaklarda yarışma stresiyle başa çıkmayı yaşayarak öğretir.

2.Harita: Münhani haritası. Patika, yol, bitki örtüsü alanları sembolleri  olmayan bir haritayla arazide ilk bakışta gözükmeyen ama belirleyici unsurlara odaklanmayı ve pusula kullanımına odaklanmayı öne çıkartıyordu.

harita2-munhani-oryantiring
Çizgisel hatlar takibi en kolay yer işaretleridir. Kendinizi yeniden konumlamayı da kolaylaştırır. Bazen bitki örtüsü de aynı çok yardımcı olur. Bunları kaldırarak baktığınızda ilk gördüğünüz yer işaretlerine değil, onların altındaki diğer katmanlara odaklanmak mümkün. Böyle bir arazide, yer işaretlerinin takibi kolay değilse pusula kullanımı, sürekli olara pusula ile belli bir doğrultuda koşmak,ve mesafe tayin yöntemlerini kullanmak büyük önem taşır. İdeali, her ikisini (oranı size bağlı) birleştirerek koşmak.

Haritaya monteli harita sadece o ayağı gösterir

Haritaya monteli harita sadece o ayağı gösterir

3.Harita: Hafıza Oryantiring parkuru. Koşucu haritasız koşar, haritayı parça parça her ayağın başında bulur. Böylece haritaya bakar (istediği kadar), aklında tutacağı detayları seçer ve hafızasındakiyle hedefe ulaşır.
Bakmak ve görmek arasındak farka odaklanan bu antrenman her ayakta rota seçimi ve takibi için neleri arayıp renk ve çizgi yumağından çekip almayı deneye yanıla bulmanıza yardımcı olur. Haritayı basitleştirerek düşünmek, onlarca detay yerine en belirgin yer işaretlerini seçip rotanızı onun üzerine kurmanızı sağlar. Bu süreti kolaylaştırmak ve faydayı hızlandırmak için özetle şunlar söylenebilir: Koşacağınız ayağı başladığınız yerden hedefe çizmek yerine, varmak istediğiniz hedeften başlangıç noktasınıza doğru taramak daha kolay ve hızlı yön bulmanızı sağlar. Çembere olabildiğince yakın belirgin ve bulması kolay bir nokta (saldırı noktası) seçip hızlı bir şekilde oraya gitmek, sonrasını daha yavaş ve daha ince detaylara bakarak gitmek en verimlisidir. Elbette saldırı noktasına giden yolu parçalara bölmek, ve hata yapıp farklı gittiğinizde belli bir zaman sonra neler görebileceğinizi (yakalama noktaları) saptamak çok faydalıdır.

Parkurda 2 ayrı harita daha vardı:
Yeni Başlayan parkuru ile yeni gelenlerin zorlanmadan öğrenmesi,  başarma  hissi ile tekrar gelmeye motive olması hedeflendi. Genelde insanlar kolay ve kısa olanı küçümser. Ancak yeni bir spora başlamak, zihinsel ve fiziksel olarak yeni becerilr öğrenmek tercihen adım adım yapılmalıdır. Başarma motivasyonu kadar doğru zorluk eşiği sayesinde doğru alışkanlık ve refleksler kazanarak  uzun vadede gelişiminizi daha hızlı sağlayabilirsiniz.

orienteering_yenibaslayan_parkuru

Kısa Parkur, Harita 1’den biraz daha uzun bir parkur ile parkta 20-40 dakika koşmak isteyen az tecrübeliler veya aileler için düşünüldü.

Bütün bunları elinizdeki iş gücü, malzeme, harita, diğer lojistik detaylarla birleştirmeniz gerekir. Biz 16/12 tarihinde aşağıdaki bir master harita hazırladık. Haritada görünmeyen 3 adet sahte bayrağı 33-37-48 no.lu kontrollerin yakınına saniyeler kaybettirmek için koyduk:

antrenman_master_harita

Murat Dündar'ın Uzun Parkur (harita 1-2-3) için GS izi ve yükseklik değişim grafiği. (Endomondo görüntüsü)

Murat Dündar’ın Uzun Parkur (harita 1-2-3) için GPS izi ve yükseklik değişim grafiği. (Endomondo görüntüsü)

SONUÇLAR:
16/12/2012 Parkur sonuçları
16/12/2012 ara zamanlı parkur sonuçları

Benzer Oryantiring Hakkındaki Bilgilendirici Yazılarım:
Zirve-O antrenmanı ve digital analiz
Topografik Haritayı Okumak ve Koordinat Almak
İstanbul 5 days 2011 tamamlandı!
Radyoda oryantiring ve ultra koşu sohbeti

Share This