İstanbul’da patikalarda koşmak denince akla ilk önce ormanlar, başta Belgrad Ormanı geliyor. Çekmeköy-Taşdelen, Beykoz, Riva, Şile, Aydos ve Adalar diğer önemli patika adresleri. Şehrin merkezinde yaşıyorsanız hepsi için seyehat etmeniz lazım. İşten önce sabah koşacaksanız toplu taşıma sıkıntılı, koşu sonunda da trafiğe takılıyorsunuz. Beşiktaş (Dikilitaş’ta) oturduğum ve vakti olabildiğince efektif değerlendirmek istediğim için büyük parklarda patika koşmayı keşfetmek beni çok rahatlattı. Evime 1,5km mesafede olan Yıldız Parkı Patikaları, haliyle favorim.
Yıldız Park is probably the best trail running option in the downtown of Istanbul European side. History back to 17th century, this awesome park is isolated from city noise with 8meter high thick walls- heritage from days of being the the backyard of Çırağan Palace. Below you will see the basic trail loop about 1600 meters with 60m elevation change. Terrain is technical, small parts muddy after heavy rain. Please do’nt hesitate to contact for more information via twitter or comment note.
Yıldız Parkı, Beşiktaş ilçesinde doğa ve koşu cenneti. Yüksek duvarların içine girdiğinizde her mevsim başka bir ekosisteme geçiş yapıyorsunuz: Gürültü, bunaltıcı sıcak, rüzgar, toz ve tasalar duvarların arkasında kalıyor. Wikipediaya’ya göre: Önce Çırağan Sarayı’nın arka bahçesi, sonra da 1877’den itibaren genişletilmesine geçilen Yıldız Sarayı‘nın dış koruluğu olan yeşillik, 1940’tan sonra Yıldız Parkı olarak adlandırıldı. 1600’lerde Kazancıoğlu Bahçesi olarak bilinen bölge, IV Murat tarafından satın alınarak kızı Kaya Sultan’a hediye edilmiş, Lale devrinde sefası sürülmüş. 1800lerin sonunda günümüzdeki mimarisine kavuşan park kamulaştırılarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yönetimine verilmiş. 1979’da Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu (TTOK) ile İBB arasında imzalanan bir sözleşmeyle Malta ve Çadır köşklerinin onarımıyla beraber Yıldız Parkı’nın bütün bakımı 15 yıllığına bu kuruluşa bırakıldı. 1994 yılında anlaşmanın yenilenmemesi üzerine kullanım hakkı tekrar İBB’ne geçti.
Yıldız Parkı’nda özellikle sabahları birçok kişi koşar. Yıldız Porselen otoparkından Çadır köşküne gidip gelen 2280metre ve otoparktan park şefliğine inip dönen 2700 metrelik 2 tane yaygın kullanılan koşu hattı vardır. %90 asfalt %10 parke olan bu hatlardan kısa olan daha düz olduğu için yoğunlukla tercih edilir. Yıldız Parkı’nın en güzel ve eşsiz yanı ise boyu 20-25 metreyi bulan yaşlı ağaçlardan oluşan koru içindeki toprak patiklarıdır. İşaretli olmadığı için, başıboş köpekler ve tekin olmayan kişiler korkusuyla az tercih edilen bu patikalar çok güzel patika koşu imkanları verir. Zemin tekniktir, basış ve adım aralığı sürekli değişir.
Endişeleri cevaplamak gerekirse; 2005 yılından beri koştuğum, 2009 yılından beri haftada 2-5 kere antrenman yaptığım parkta özel güvenlik sayesinde tekin olmayan kişi riski kesinlikle çok düşüktür; bence Boğaz’da koşmaktan daha güvenli. Parkta yaşıyan sokak köpekleri var ama koşuculara alışkınlar. Belli bölgelere girmezseniz risk çok az. (2006’da ısırıldığımı da belirtmeliyim.) Rotaların işaretlenmediği doğru. Hatta oldukça karmaşık bir patika ağı var. Ama koştuğunuz bölge 800×100 metrelik bir dikdörtgen. 2 gün kaybolur her turu farklı atarsınız, 3.gün avucunuzun içi olur.
Bu hafta Cumartesi sabahı Belgrad ormanında koşacak arkadaşlarıma katılacak enerji (erken kalmak) ve vakitim olmadığı için Yıldız Parkı Patikalarına tekrar girdim. Çok dolanmadan, en sade turu 4 kere döndüm. Yaklaşık 1600metrelik tur kabaca 60 metre tırmanış içeriyor. Esasında ufak varyasyonlar ve ekler ile tırmanışı arttırmak kolay.
Bu rotanın Garmin datasını buraya tıklayarak Garmin Connect web sayfasından indirebilirsiniz. << Click for the Garmin Forerunner data
Bu rotayı referans alarak kendi patika veya patikada yokuş çalışmalarınızı geliştirebilir, eğlenceli ve doğanın içinde antrenman yapabilirsiniz. Yeni başlayacaklar için birkaç not ve öneri:
– Patika koşusu için tercihen patika/arazi koşu ayakkabısı kullanın
– Patika zemini tekniktir, yol koşu hızınızdan %20-25 daha yavaş koşarak başlayın
– Yokuş yukarılarda yürümek gerekiyorsa yürüyün, zamanla koşu uzuyacak ve hızlanacaktır
Aşağıda rotanın daha detaylı bir haritası var:
Trackbacks/Pingbacks